Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pripremite se, hladni val zabijelit će Sloveniju, a onda stiže i kod nas!

Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće tek dolaze.

Hladni val sa sjevera koji će u naredna tri dana zahvatiti Evropu mogao bi donijeti prvi obilniji snijeg ove jeseni. Alpe je već zahvatio u nedjelju pa je snijeg zabijelio zapadne i sjeverozapadne dijelove na 2.500 metara nadmorske visine, a danas i one nešto niže predjele.

Zabijelit će se i slovenske Alpe na visini oko 2000 metara, a očekuje se oko 20 centimetara snijega. Nakon toga stići će novi hladni val koji bi od srijede trebao zahvatiti naše krajeve i istočnu Evropu. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće tek dolaze, prenosi Blic. – Očigledan je trend hlađenja – kaže Martin Mlinčak, iz NASA-e i dodaje:

– Visoko iznad Zemljine površine, blizu ruba svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju. Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji u kozmičkoj eri.

Dodaje kako se termosfera uvijek hladi tokom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utiče na naš planet. A kako se taj ciklus sunčanih promjena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna. Mlinčak kaže da bi se to moglo dogoditi za nekoliko mjeseci. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,