Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pripreme za štrajk zdravstvenih radnika: Mogući i protesti ispred sjedišta Vlade TK

Preuzmite sliku

Još se ne zna kada će početi generalni štrajk zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu, ali u sindikatu tvrde da tokom štrajka neće biti ugrožen proces vakcinacije, hospitalizirani će imati punu zdravstvenu uslugu, isto kao i hitna stanja i onkološki pacijenti.

– Tokom štrajka mi svi imamo obavezu da budemo na radnim mjestima, ali pošto radimo u smjenama, postoji mogućnost i da se okupimo ispred sjedišta Vlade TK i Zavoda zadravstvenog osiguranja (ZZO) TK – kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva TK.

Povećanje plaća

Generalni štrajk bit će organiziran u 17 zdravstvenih ustanova u TK, a učešće će uzeti više od 5.300 zaposlenih, od pomoćnog osoblja do medicinskih sestara i doktora.

Razlog za pokretanje postupka za stupanje u generalni štrajk je to što je još početkom maja s Vladom TK usaglašen tekst novog koletivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu, ali Vlada je od tada odbijala da potpiše dogovoreno. Novi kolektivni ugovor podrazumijeva povećanje plaća za zaposlene u zdravstvu od 6,5 do 11 posto, a u prosjeku za oko 8,5 posto.

 • Skupština Nezavisnog sindikata zdravstva Tuzlanskog kantona (TK) prošle srijede donijela je odluku o stupanju u štrajk, u petak su uputili dopise zdravstvenim ustanovama da se očituju o tome koji se poslovi ne mogu prekidati tokom štrajka.

  – Zdravstvene ustanove imaju rok do srijede da se očituju. Nakon toga mi moramo na oglasne table postaviti obavijesti o poslovima koji se ne prekidaju s datumom početka štrajka, a po zakonu štrajk se mora najaviti deset dana unaprijed. Zbog te procedure ne možemo još odrediti datum, a cilj nam je da sve detalje procedure dosljedno ispoštujemo – navodi Latifović.

  Propisani rokovi

  Postoji mogućnost da zdravstve ustanove ne ispoštuju rokove kada je u pitanju sporazum o obaveznim poslovima, a onda Sindikat ima mogućnost pokretanja sudskog spora.

  – Sud ima rok od tri dana da imenuje arbitra, a on onda u roku od pet dana određuje koji se poslovi ne mogu prekidati tokom štrajka. To je maksimalno odgađanje koje možemo imati po zakonu – dodaje Latifović.

  Naravno, uvijek postoji mogućnost da Vlada TK potpiše dogovoreno i tako spriječi štrajk, ali do sada, kako nam je rečeno, Sindikat nije dobio nikakav poziv koji bi mogao ići u tom smjeru. (Faktor)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje