Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pripreme za dženazu u Potočarima: Iskopano 136 mezara za žrtve genocida u Srebrenici

Preuzmite sliku

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari završeno je iskopavanje mezara u koje će u subotu, 11. jula, biti spušteno 136 posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida, javlja Andolu Agency (AA).

Uz dosad ukopanih 6.166 žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine i 75 onih koji su ukopani pored očeva i braće, na 20. godišnjicu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, smiraj će naći još 136 žrtava. Nakon subote, u Memorijalnom centru u Potočarima će biti ukopano ukupno 6.377 osoba.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Mersed Smajlović kazao je za AA da su pripreme za komemoraciju i dženazu, koja će biti obavljena 11. jula u Memorijalnom centru, okončane te da se sada još samo radi na finalizaciji već završenih radova.

“Prije dva dana izvršen je iskop svih grobnih mjesta za 136 žrtava koje će biti ukopane u Memorijalnom kompleksu 11. jula. Inače, glavni i centralni dio manifestacije je komemoracija, ukop i dženaza tih 136 žrtava. Sva grobna mjesta su iskopana i trenutno se radi na finalizaciji. Kada je u pitanju sam iskop i priprema za dženazu mi smo spremni”, istakao je Smajlović.

Prema njegovim riječima, završeni su svi tehnički aspekti ili su određeni segmenti pri kraju.

“Inače, sve ide prema planiranoj dinamici. Ove godine, s obzirom da se radi o 20. godišnjici genocida, najavljen je veliki broj posjetilaca kako iz BiH tako i cijelog svijeta. Bit će veliki broj zvaničnika i delegacija iz različitih zemalja. Smatram i mislim da će Memorijalni centar moći primiti sve one koji žele posjetiti ovaj Centar i nadam se da će sve, kao i do sada, proteći u najboljem redu i na dostojanstven način”, naglasio je Smajlović za AA.

Ističe da će i ove godine kao i prethodnih godina sinovi biti ukopani do očeva, brat do brata…

“Ovdje u Memorijalnom kompleksu vodi se računa o tome da bude sahranjen brat do brata, otac do sina, dakle, najbliži srodnici. Vrše se rezervacije. Dakle, kada se neko ukopa, a zna se da ima još nestalih članova porodice, vrše se rezervacije tako da ta mjesta čekaju”, ispričao je Smajlović.

Ove godine, na 20. godišnjicu genocida, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopano 136 identificiranih žrtava čime će se ukupan broj povećati na 6.377. Inače, traga se za više od 8.000 srebreničkih žrtava, a na kamenu – ploči postavljenom u sklopu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari naveden je broj 8.372, koji nije konačan.

Tabuti sa 136 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida, koji će 11. jula biti pokopani u Memorijalnom centru u Potočarima, 9. jula će biti prevezeni iz Visokog u Potočare. Planirano je da kolona s tabutima 9. jula u 9 sati krene iz Visokog put Potočara. Kolona bi se trebala zadržati, kao i prethodnih godina, u Vogošći, ispred zgrade Predsjedništva BiH, Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva te pored pijace Markale. Na tim mjestima će biti odata počast žrtvama genocida. Planirano je da kolona u Potočare stigne oko 15 sati.

Dženaza-namaz za 136 žrtava genocida počet će 11. jula u 13 sati, prvo klanjanjem podne i ikindija-namaza, a onda i dženaze-namaza. Među 136 žrtava koje će biti ukopane 11. jula nalazi se i 18 maloljetnika od kojih je osam imalo samo 16 godina. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje