Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pripreme proslave 140. godišnjice Sabornog hrama u Tuzli

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić prisustvovao je sjednici Organizacionog odbora za proslavu jubileja – 140 godina od osvećenja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

Bila je to prilika da brojni lokalni zvaničnici ali i poslovni ljudi i predstavnici vlasti Republike Srbije i Banja Luke podrže predstojeće aktivnosti i definišu glavne smjernice aktivnosti, kako je rečeno ovom prilikom, da se na dostojanstven obilježi ovaj veliki jubilej Sabornog hrama.

Premijer Hodžić istaknuo je da 140 godina Sabornog hrama prilika da pokažemo zajedništvo. „Orjentiranost jednih na druge, da pokažemotuzlansko dobročinstvo. Da prije svetih stvari, koje su svima nama dobrodošle, pokažemo da Vlada TK u potpunosti podržava ovaj projekat. Stoji iza njega. Bit ćemo sudionici glavnog obilježavanja koji će se desiti sljedeće godine“, kazao je premijer Hodžić.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije kazao je da je ovo prilika da se urade neki poslovi koji nisu završeni kao što je fasada, staze i plato „To će biti na neki način prezentacija ovog grada i svih njegovih dostignuća i onoga što uvijek moramo govoriti, zajedničkog života“, kazao je vladika Fotije naglasivši da je ova proslava nužno vezana i za grad Tuzlu.

„Kada je gradska uprava 1982. godine napravila podvig i spriječila dalje tonjenje zgrade Hrama i mi možemo na 140. godišnjicu pomoći i obezbijediti podršku da se napravi fasada i uredi okolica“ naglasio je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Podršku radovima koji se izvode u susret velikom jubileju,140. godišnjici osvećenja Katedralnog hrama koji se obilježava sljedeće godine, ovom su prilikom obećali brojni zvaničnici i poslovni ljudi, među kojima je bio i gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje