Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Priprema se gradnja tunela dugog 10 kilometara

Preuzmite sliku

Javno predzeće Autoceste FBiH objavilo je 24. decembra pozive za iskaz interesa za dionicu Mostar sjever – Mostar jug i za tunel Prenj, izvještava BiznisInfo.

Poziv za iskaz interesa za tunel Prenj (između Mostara i Konjica) odnosi se na konsultantske usluge za izradu idejnog projekta sa elementima glavnog projekta, dok je za dionicu Mostar sjever – Mostar jug poziv obnovljeni tender za izradu glavnog i idejnog projekta.

Izgradnja dionice Mostar sjever – Mostar jug finansirati će se iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i komercijalnih banaka.

Izgradnja najzahtjevnijeg objekta na cijelom Koridoru 5C, tunela Prenj, finansirati će se iz sredstava EBRD-a i Evropske investicijske banke (EIB).

Osim navedenih finansijera, izgradnja dionice Mostar sjever – Mostar jug i tunela Prenj bit će finansirana i grant sredstvima Evropske unije osiguranih u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Kako smo ranije pisali, izgradnja kapitalnog i u strateškom smislu najvažnijeg, ali i tehnički najzahtjevnijeg projekta na Koridoru 5C – tunela Prenj trebala bi trajati 70 mjeseci, tako da bi ovi radovi bili završeni 2027. godine, čime bi se kompletirala izgradnja Koridora 5C na teritoriju FBiH.

Ključna karakteristika tunela je njegova dužina od 10,15 km, prema kojoj spada u duge tunele i podliježe primjeni svih propisanih mjera sigurnosti u tunelima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,