Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pripadnici Specijalizovane jedinice za spašavanje FUCZ prošli obuku za ronioce

Preuzmite sliku

Devet pripadnika Specijalizovane jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite od 19. do 26. juna u Komiži na otoku Visu (Republika Hrvatska) uspješno su prošli još jednu u nizu obuka za ronioce.

Obuka ronilaca Jedinice specijalne policije Republike Češke (SPČV) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nastavak je dosadašnjih zajedničkih aktivnosti koje se provode na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata iz vodenih površina u BiH. Sa ovom češkom jedinicom FUCZ sarađuje niz godina, na način da od njih imaju veliku pomoć, u deminiranju vodenih tokova i u obukama.

Da će se ova dosadašnja izuzetno uspješna praksa nastaviti i u narednim godinama potvrdila je i Ivana Hlavsova, ambasadorica Češke Republike u BiH, prilikom nedavne posjete Federalnoj upravi civilne zaštite.

Odsjek Specijalnih ronilačkih aktivnosti i obuke Češke policije (OSPČV) obuku koja se odnosila na upotrebu suhog ronilačkog odijela proveo je po standardu ASTD (Association of sport and technical divers-Asocijacija sportskih i tehničkih ronilaca) i u sklopu razvojne sigurnosne saradnje sa zemljama zapadnog Balkana.

Teoretski dio obuke održan je u ronilačkom centru B24 u Komiži, dok se praktični dio održavao na različitim podvodnim lokacijama oko otoka Visa. Nakon provedene obuke svih devet polaznika dobili su međunarodne certifikate o završenoj specijalizaciji iz oblasti upotrebe suhog ronilačkog odijela. Suho ronilačko odijelo koristi se za ronjenje na velikim dubinama, ali i za ronjenja gdje je boravak duži od granice izdržljivosti.

Ovom obukom stekla su se nova znanja i iskustva pripadnika ronilačkog tima FUCZ iz oblasti zaštite i spašavanja ljudi na vodi i pod vodom, kao i o tehnološkim dostignućima iz oblasti podvodnih aktivnosti.

U 2021. godini planirane su četiri zajedničke misije. Dvije za obuku ronilaca na otoku Visu  i dvije za podvodno deminiranje u Bosni i Hercegovini na području Trebinja i Višegrada, saopćeno je iz FUCZ. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje