Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pripadnici OS BiH uspješno prošli test po NATO standardima

Preuzmite sliku

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić saopštio da je Bataljonska borbena grupa lake pješadije (BGLP) Oružanih snaga BiH uspješno završila provjeru tokom vježbi koje su održane na Manjači od 19. do 23. septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Podžić je na konferenciji za novinare objavio rezultate vježbe “Kombinovani napor 22” i ocjene Bataljonske borbene grupe lake pješadije OS BiH postignute na NEL 2 ocjenjivanju.

“Želim obavijestiti građane BiH da je Bataljonska borbena grupa lake pješadije sinoć završila svoju provjeru i da je ocjenjena ocjenom odličan”, rekao je Podžić, ističući da su tokom vježbe reocjenjivani i Vod vojne policije i Vod za uništavanje eksplozivnih sredstava.

Uspješnim završetkom ocjenjivanja, Oružane snage BiH od 2023. godine imaće jedinicu ranga ojačanog bataljona spremnu i raspoloživu u NATO bazenu snaga za buduće NATO vođene operacije širom svijeta, operacije podrške miru Evropske unije i Ujedinjenih nacija, kao i učešće u NATO vježbama.

Pojasnio je da se ocjenjivanje vršilo u pet područja: pripreme, operacije, podrška, komunikaciono-informacioni sistemi i administracija.

“Bataljonska borbena grupa lake pješadija je u tri područja ocjenjena ocjenom odličan, a u dva ocjenom vrlo dobar. Vod vojne policije je u samo jednom području ocijenjen četvorkom, a ostalo sa ocjenom pet. Vod za uništavanje eksplozivnih sredstava je u svih pet područja dobio ocjenu odličan”, rekao je Podžić.

Istakao je su pripadnici OS BiH, kroz ova područja, prošli više od 2.100 zadataka pred ocjenjivačima iz NATO saveza i partnerskih zemalja.

“Još jednom se pokazalo da je uprskos svim teškoćama čovjek ključni faktor. Kad postoji čvrsta volja nađe se način kako sve poteškoće prevaliti”, kazao je Podžić i tom prilikom na rezultatima čestitao svim vojnicima, podoficirima, oficirima i generalima OS BiH koji su učestvovali u vježbi.

Kako je naveo, u ocjenjivanju je učestvovalo 1.118 vojnika, od čega 819 vojnika u BGLP-u. Kako je kazao državni ministar odbrane, 10 posto personala OS BH ocjenjeno je najvišom ocjenom.

“Velika je ovo stvar. Mnoge jače i opremljenije vojske su padale na ovim zadacima. Prije tri ili četiri godine i neke zemlje NATO-a iz našeg okruženja nisu uspjele da prođu ovo ocjenjivanje”, naglasio je Podžić.

Dodao je da je neophodno uložiti napore da i ostatak OS BiH dostigne ovaj nivo, ali i nastaviti raditi s jedinicom koja je ovog puta uspješno prošla ocjenjivanje, budući da joj za tri godine slijedi ponovno ocjenjivanje.

Pozvao je kandidate na predstojećim izborima koji će ući u zakonodavnu i izvršnu vlast u državnim organima da podrže rješavanje statusnih pitanja pripadnika OS BiH, da podrže opremanje OS BiH savremenim borbenim sredstvima i savremenom tehnologijom.

“Potenciram sigurnost svake zemlje je broj jedan. Kada nestane sigurnosti, kao na primjeru Ukrajine, sve ostalo ide drugim planom”, poručio je Podžić.

Današnjem događaju prisustvovala je i brigadna generalka Pamela McGaha, komandantica NATO snaga u BiH, koja je čestitala na uspješnom ocjenjivanju pripadnika OS BiH tokom vježbe.

Bataljonska grupa lake pješadije OS BiH je do sada najveća jedinica koju je jedna partnerska zemlja deklarisala u NATO bazen snaga. Broji više od 800 pripadnika iz sastava 4, 5. i 6. pješadijske brigade i Brigade taktičke podrške.

Vježba je počela u ponedjeljak, a tokom pet dana trajanja izvršeno je ocjenjivanje (NEL-2) po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima.

Procjenu jedinice vršio je evaluatorski tim sačinjen od 20 ocjenjivača iz zemalja NATO-a i Partnerstva za mir i 50 ocjenjivača iz OS BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje