Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pripadnici Oružanih snaga BiH postavljaju šatore u Gradišci

Preuzmite sliku

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine počeli su sa postavljanjem šatora za karantin kod Graničnog prelaza Gradiška, na prostoru bivšeg carinskog terminala, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema odluci bh. vlasti, u karantin će na 14 dana biti smješteni svi državljani BiH koji dođu u zemlju uprkos pozivima zvaničnika da ostanu u zemlji u kojoj se nalaze. Ova odluka donesena je nakon zaključka da postoje neodgovorne osobe koje ne poštuju rješenja o kućnoj izolaciji i kretanjem olakšavaju širenje korona virusa.

Na Graničnom prelazu Gradiška preduzete su mjere za sprečavanje širenja korona virusa. Za vrijeme posjete ekipe AA ovom prelazu između BiH i Hrvatske, nalazio se i autobus iz Slovenije, u kojem se nalaze građani BiH iz više opština, a u najvećem broju iz Prnjavora. Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a, ranije danas rekao je da oni ne smiju napustiti autobus, za kojeg je planirano da bude sproveden do zdravstvene ustanove gdje će putnici biti testirani na prisustvo korona virusa.

Odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja korona virusa u posebnim objektima za smještaj lica koja dolaze u BiH iz inostranstva donijelo je Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH je ovlastilo ministra obrane BiH da unutar BiH, na zahtjev nadležnih institucija na nivou BiH, entitetskih institucija i institucija Brčko Distrikta BiH može angažovati i upotrijebiti neborbena materijalna i tehnička sredstva Oružanih snaga BiH sa pripadajućim personalom za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja korona virusa. Ovlaštenje za angažovanje Oružanih snaga BiH važi 30 dana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje