Subota, 30. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pripadnici Helikopterskog servisa RS izvršili medicinski transport pacijenata sa dvije lokacije

Preuzmite sliku

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i ljekari i tehničari Univerzitetskog kliničkog centra Srpske danas su sa dva helikoptera izvršili vazdušni medicinski transport pacijenata sa dvije lokacije – iz Sarajeva za Beograd i iz Trebinja za Bijeljinu.

U jednom helikopteru transportovana je djevojčica P.I. od godinu i devet mjeseci, sa dijagnozom hemijski pneumonitis, odnosno upala pluća zbog ingestije toksične tečnosti, koja se iz Sarajeva transportuje na dalje liječenje u “Institut za majku i dete” u Beogradu.

Istovremeno, drugi helikopter upućen je u Trebinje radi vazdušnog medicinskog transporta 47-godišnje pacijentkinje J.M. sa dijagnozom non stemi (blokada jedne od srčanih arterija koja zahtjeva ugradnju stenta).

Nakon početnog zbrinjavanja u Opštoj bolnici u Trebinju, pacijentkinja je upućena na dalje liječenje u Opštu bolnicu u Bijeljino.

Obje današnje operacije vazdušnog medicinskog transporta izvršene su izuzetno profesionalno, brzo i odlično koordinisano.

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske angažovani su u punom operativnom kapacitetu kada je riječ o broju raspoloživih helikoptera.

Iako je broj letjelica skroman, pripadnici Helikopterskog servisa i ljekari UKC-a spremni su da daju svoj doprinos u još većem kapacitetu ukoliko bi broj helikoptera bio veći, jer su potrebe za letovima sve veće iz godine u godinu, a samim tim veći su i zahtjevi zbog različitih operacija koje pripadnici ovog servisa svakodnevno izvršavaju.

U ovoj godini, zaključno sa današnjim danom, uspješno su izvršena 54 vazdušna medicinska transporta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: