Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pripadnici FUP-a i MUP-a RS pretresaju prostorije portala klix.ba (VIDEO)

Preuzmite sliku

Općinski sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužilaštva KS izdao je naredbu za pretres prostorija InterSoft d.o.o. Sarajevo čiji je direktor i vlasnik Dario Šimić, ujedno i osnivač portala Kilx.ba, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.

Preciznije, riječ je o objavljenom snimku telefonskog razgovora  predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijenović. Kantonalno tužilaštvo je ovom Sudu uputilo prijedlog za izdavanje naredbe za pretres, a na osnovnu zahtjeva Specijalnog tužilaštva RS-a.

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske još pretresaju prostorije portala “Klix”, nakon što su tu akciju počeli jutros u 8.45 sati.

Novinari na terenu saznaju da su svi uposlenici portala, urednici i novinari, zamoljeni da napuste prostorije redakcije, dok su na razgovoru zadržani urednik Jasmin Hadžiahmetović, direktori portala Dario i Mario Šimić te novinarka Edita Gorjanac.

Kako se nezvanično saznaje, policija pregleda računare u redakciji portala, a pretpostavlja se da će pretres trajati cijeli dan.

Zurovac: Pretresom “Klixa” direktno se krši Zakon o zaštiti od klevete

Pretresom koji se vrši u redakciji portala “Klix” narušava se direktno Zakon o zaštiti od klevete i član u kojem se vrlo decidirano navodi da novinar ima pravo zaštititi svoj izvor informacija – istaknula je za Agenciju Fena izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac.

Ocjenjuje “prestrašnim” da policija na ovakav način krši zakon, time sprečavajući slobodno informiranje i slobodan protok informacija do građana.

Zurovac navodi da je policija MUPKS-a i MUPRS-a jutros ušla u prostorije “Klixa” tražeći podatke o izvoru informacija zbog objave podataka o kupovini glasova u Narodnoj skupštini RS-a.

“Ovdje smo ispred redakcija “Klixa” zajedno s desecima kolega novinara iz raznih medija. Međutim, policija nam ne da da uđemo u prostorije portala. Maloprije su jedino pustili njihovog advokata da uđe unutra”, kazala je ona.

Zurovac podvlači da će ispred redakcija “Klixa” ostati i u narednom periodu da bi imala uvid u rasplet dešavanja. (federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,