Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pripadnici eskadrile zračnih snaga Nacionalne garde SAD-a obučavali pripadnike OS BiH

Preuzmite sliku

U okviru partnerstva između Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga BiH, pripadnici 175. krila sanitetske eskadrile zračnih snaga Nacionalne garde Maryland održali su medicinsku obuku za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovakvi programi obuke pružaju pripadnicima Oružanih snaga BiH priliku da se upoznaju sa vojnim metodama i tehnikama djelovanja oružanih snaga SAD, s ciljem pružanja pomoći Bosni i Hercegovini u ostvarenju njenih sigurnosnih ciljeva, saopćila je Ambasada SAD u BiH.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Eric Nelson, sastao se danas sa pukovnikom Zdravkom Rezom, zapovjednikom 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, i vojnicima iz brigade, te prisustvovao jednom dijelu obuke.

“Danas sam u prvoj posjeti Oružanim snagama BiH. Svi građani BiH trebaju biti veoma ponosni na instituciju kao što su Oružane snage BiH”, rekao je ambasador Nelson.

Dodao je da je danas imao priliku vidjeti dio obuke iz oblasti pružanja medicinske pomoći u vanrednim situacijama.

“To je vid podrške koju pripadnici Nacionalne garde savezne države Marylend pružaju pripadnicima OS BiH. Proteklih nekoliko sedmica predavači su radili ovdje na usavršavanju njihovih vještina kako reagovati u kriznim situacijama. Ova vrsta obuke veoma je važna i pomaže Bosni i Hercegovini da bude učinkovit partner u našim zajedničkim naporima da odgovorimo na prijetnju koju terorizam predstavlja širom svijeta; jedinice OS BiH, u misijama u Iraku i Afganistanu, bile su od velike pomoći. Istovremeno, OS BiH su od velike pomoći očuvanju sigurnosti, ovdje u BiH. Ove vještine, iz oblasti pružanja medicinske pomoći u vanrednim situacijama, dio su sigurnosnih aktivnosti, koje Oružane snage BiH pružaju građanima BiH. Veliko mi je zadovoljstvo što sam imao priliku vidjeti ih na djelu”, poručio je ambasador Nelson. (Nap.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,