Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Princ Charles dolazi odati počast žrtvama genocida u Srebrenici

Preuzmite sliku

‘Remembering Srebrenica’ u Velikoj Britaniji se raduje potvrđenoj informaciji da će NJ.V. princ od Velsa, Čarls Artur Džordž službeno posjetiti Srebrenicu slijedećeg mjeseca povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida.

Princ od Velsa će se sastati s preživjelima i majkama koje su u genocidu izgubile sinove, muževe i drugu mušku rodbinu. Potom će položiti vijenac i odati počast žrtvama na Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari gdje je preko 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka sistematski ubijeno zbog njihovog identiteta, u razmaku od samo nekoliko dana, jula 1995. godine, u onome što je bilo najgori zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Princ od Velsa je imao priliku upoznati neke od preživjelih i majke koje još uvek traže svoje nestale članove porodice u prisustvu dr. Waqar Azmija OBE osnivača “Remembering Srebrenica” organizacije, 10. jula 2018 godine kada je Njegovo kraljevsko visočanstvo upriličilo prijem vođama zapadnog Balkana u Clarence House.

Prinčeva poseta je planirana tačno pet godina od posjete princeze Anne Srebrenici tokom koje je pohvalila rad i aktivnosti ‘Remembering Srebrenica‘ organizacije u Velikoj Britaniji.

Od samog osnivanja , ‘Remembering Srebrenica’ organizacija je edukovala 100.000 djece u britanskim školama, stvorila je 1.350 prvaka zajednice da se suprotstave mržnji i netrpeljivosti u svojim zajednicama i organiziraju godišnje 1.100 memorijalnih događaja i aktivnosti povodom genocida u Srebrenici širom različitih gradova i mjesta u Velikoj Britaniji kako bi spojili zajednice , odali počast žrtvama i pomogli u izgradnji kohezivnijih zajednica.

Tema za ovogodišnju komemoraciju 25.godišnjice genocida u Srebrenici je ‘Svaki korak je važan‘ (Every action matters). Temu je obznanio Rt. The Hon. Robert Jenrick, sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu u vladi premijera Velike Britanije Borisa Johnsona. Cilj ove teme je motivirati ljude da pokažu da njhovim postupcima, bez obzira koliko veliki ili mali, mogu da se suprostave mržnji, predrasudama i negiranju genocida.

Patron dobrotvorne organizacije Remembering Srebrenice u Velikoj Britaniji, Lord Bourne od Aberystwyth-a, rekao je:

‘Posjeta princa od Walesa obilježit će 100 dana do Sedmice sjećanja na Genocid u Srebrenicu u Velikoj Britaniji koja će se održati od 5. do 12. jula i vidjeti stotine memorijalnih događaja i aktivnosti koje se održavaju širom Velike Britanije okupljajući zajednice kako bi odali počast žrtvama i odbacili mržnju. Nacionalni dan sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji održat će se u Katedrali Svetog Pavla 6. jula gdje ce oko 2000 gostiju prisustvovati’, rekao je.

Dr Waqar Azmi OBE, predsjednik Remembering Srebrenice u Velikoj Britaniji, rekao je: ‘Pozdravljamo posjetu Princa od Welsa Srebrenici u ovoj značajnoj godišnjici koja će poslati snažnu poruku svijetu o važnosti odbacivanja podjela i mržnje i izgradnje kohezivnih zajednica. Posjeta princa od Walesa također šalje snažnu poruku onima koji negiraju genocid, veličaju počinitelje i nastavljaju sa podjelama, da se okupe i odbace mržnju i pomirenje učine stvarnim za sve’.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,