Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prim. dr. Katica-Mulalić: Za naše pacijente su od velikog značaja respiratori koje smo dobili

Preuzmite sliku

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu jučer je instalirano 16 respiratora.

Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, prim. dr. Amela Katica-Mulalić, nakon instaliranja 16 respiratora dostavljenih od Federalne uprave civilne zaštite, za Fenu je izjavila da u njihovim intenzivnim njegama Izolatorija Podhrastovi, Intenzivnoj na Klinici za infektivne bolesti kao i Intenzivnoj na Klinici za anesteziju i reanimaciju tretiraju pacijente izuzetno teškog općeg stanja sa Covid-19, sa obostranom upalom pluća, kojima treba i respiratorna i hemodinamska potpora.

– Mnogi naši pacijenti su na respiratoru i bez respiratora ne bi došlo do očekivanog poboljšanja i oporavka pacijenta. Trenutno na Podhrastovima imamo 26 pacijenata, od toga 23 zahtijevaju respiratornu potporu, a na Infektivnoj klinici u Intenzivnoj je 19 pacijenata, a devet zahtjeva respiratornu potporu – navela je Katica-Mulalić.

Pojasnila je da respiratorna potpora podrazumijeva upotrebu respiratora i isporuku kiseonika u velikoj koncentraciji, u velikom protoku i to koristeći invazivne i neinvazivne metode isporuke kiseonika.

– To su pacijenti kojima je zaista potrebna kiseonička potpora u velikim koncentracijama, veliki protok i od velikog značaja su nam svi respiratori koje smo dobili. Jako smo zahvalni na respiratorima koje smo dobili, koji su odlični i koji nam mogu puno pomoći, samim tim što je svaki respirator izvor kiseonika. Obzirom da je veliki broj pacijenata koje očekujemo, koji dolaze u velikom broju svaki dan, mislim da će nam biti od velikog značaja ovi respiratori – istaknula je Katica-Mulalić.

Napomenula je da se respiratori moraju podesiti, kao što je disajni volumen, pritisak, frekvenca disanja, postotak kiseonika, i „da ti ni respiratori nisu svemogući”. Naglašava da su anesteziolozi ti koji su uvijek uz respirator i ako se desi da mašina da stane, oni su uvijek tu da intervenišu i zamijene respirator.

– Tako da kada govorimo i o isporuci kiseonika, ona je sada na zadovoljavajućem nivou. Mi nastojimo Podhrastove rasteretiti i prebaciti pacijente na Infektivnu kliniku, u Intenzivnu. Međutim, nekada je tako teškog pacijenta teško prebaciti sa Podhrastova na Infektivnu kliniku. Ostavimo ga jer svaki transport bi ga ugrozio – kazala je Katica-Mulalić.

Naglasila je da su im respiratori zaista neophodni i kako treba sva raspoloživa sredstva, sve raspoložive resurse staviti u upotrebu, „jer u nadolazećem periodu očekujemo veliki broj pacijenata“.

– Zaista smo zahvalni na svim ovim donacijama. Respiratore smo dobivali od Draegera, dobili smo i kineske respiratore, tako da će nam svi dobro doći u narednom periodu – zaključila je Katica-Mulalić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje