Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prilika povratnicima da žive od svog rada na svojoj zemlji?

Preuzmite sliku

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sastao se danas sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Koçem.

“Upoznali smo ambasadora s projektima koje provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sa akcentom na izvoz mesa i detaljima posljednje posjete delegacije Vlade Republike Turske s kojom smo razgovarali na temu izvoza mesa na tržište ove zemlje i razmijenili iskustva u upravljenju razvojem izoliranih i slabije razvijenih područja”, kazao je ministar Ramić.

“Pored kulturne i historijske povezanosti naše dvije zemlje, potrebno je ostvariti veću saradnju i iskoristiti naše mogućnosti kroz zapošljavanje i podršku povratnicima. Dogovorene kvote za izvoz mesa i poseban status povratničkih zajednica u tom programu istovremeno imaju ekonomski cilj i nastojanje da se socijalno pomognu ugroženi. Važno je da zajedno radimo na tome i da povezujemo socijalnu i ekonomsku komponentu kroz sve aktivnosti koje realiziramo”, kazao je ambasador Koç.

Ministar Ramić je istakao da se kroz ekonomsko osnaživanje povratnika radi na sprečavanju dalje ekonomske migracije iz naše zemlje.

“Od programa otkupa mesa korist će imati između 500 i 600 domaćinstava, što je važan doprinos poboljšanju ekonomske perspektive povratnika u izoliranim zajednicama. Hvala prijateljskom narodu Turske što kroz edukaciju, razmjenu iskustava i nove prilike pruža podršku povratničkoj populaciji i priliku da žive od svoga rada na svojoj zemlji”, zaključio je ministar Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,