Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prijetnje novinarskoj ekipi: Majmune, razbiću vas o beton!

Preuzmite sliku

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Upravi Željeznica Republike Srpske zbog napada na novinarsku ekipu u Banjoj Luci i pokušaja sprečavanja reportera i snimatelja u obavljanju novinarskih zadataka.

– Dok su se pripremali da snime izjavu bivšeg radnika Željeznica RS (u srijedu 10. februara) novinaru Đorđu Vujatoviću i kamermanu, koji je radio s njim, prišao je radnik obezbjeđenja Željeznica RS Milenko Kičić. Verbalno ih napao i prijetio da će im „razbiti kameru“ i da će ih „razbiti o beton“ ukoliko nastave snimanje – navodi se.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, novinarska ekipa u tom trenutku nalazila se na javnoj površini, na parkingu ispred Željeznica RS, što su bezuspješno pokušali objasniti i radniku obezbjeđenja koji ih je napao.

Kamerman je, kako se navodi, uspio snimiti dio tog incidenta, a na kraju je pozvana i policija koja je uzela izjave od svih aktera tog događaja.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju taj napad na medijske slobode i ugrožavanje sigurnosti rada novinara i medija.

– Od Uprave Željeznica RS zahtijevamo da provedu internu istragu incidenta i sankcionišu svog uposlenika Milenka Kičića u skladu s pravilima o radu preduzeća, kao i da upute javno izvinjenje novinaru Đorđu Vujatoviću. Saopćenje Službe za informiranje Željeznica RS, u kojem se navodi da „po njihovim saznanjima i internim provjerama“ radnik nije uputio prijetnje novinaru, te da je novinarska ekipa „neovlašteno, bez dozvole“ snimala „objekte, prostor i zaposlene u Željeznicama RS“, smatramo nemuštim pokušajima pravdanja napada na novinare, posebno s obzirom na činjenicu da je na internetu objavljen i javno dostupan snimak incidenta na kojem se jasno čuje kako radnik tog preduzeća prijeti novinaru i kamermanu. Takvi napadi na novinare, koji su samo radili svoj posao, i to na javnoj površini gdje im niko ne može i ne smije zabranjivati snimanje, nedopustivi su u demokratskom društvu – ističe se.

Nažalost, kako se ističe, to nije prvi takav slučaj u Bosni i Hercegovini.

– Slično se dogodilo i prije dvije godine, kad je na radnom zadatku fizički napadnut fotograf online magazina Žurnal Adi Kebo, ali i u mnogim drugim situacijama – navodi se.

UO BH novinara skreće pažnju da mnogi uposlenici javnih institucija i preduzeća evidentno nisu dovoljno informirani o pravima novinara i medija, što nerijetko dovodi do takvih događaja i nasilnih pokušaja sprečavanja medijskih ekipa u obavljanju posla.

– Stoga naglašavamo potrebu da menadžmenti institucija u BiH informiraju svoje uposlenike, posebno one koji rade na poslovima osiguranja, barem s temeljnim pravima novinara u koje spada i obavljanje novinarskih zadataka na javnim površinama bez ometanja – saopćili su Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje