Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prijem kod reisa Kavazovića: U danima Bajrama muslimani potvrđuju zajedništvo sa svim ljudima

Preuzmite sliku

Svečani prijem povodom Ramazanskog bajrama večeras je u organizaciji Islamske zajednice u BiH upriličen u haremu Careve džamije u Sarajevu. 


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je dočekao zvanice te u obraćanju prisutnima podsjetio da je Ramazanski bajram jedan od dva najveća praznika muslimana u godini.

“To su dani kojima se radujemo, jer vjerujemo da smo u ramazanu kroz svoje odricanje i požrtvovanost zaslužili božji oprost i njegovu milost”, rekao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Dodao je da u danima Bajrama muslimani potvrđuju zajedništvo sa svim ljudima.

“Muslimani su pozvani da svoju radost dijele s drugima, ali i u trenucima osjećaja sreće mi ne možemo izmaknuti odgovornosti za mir i pravdu i sigurnost u našoj domovini i svijetu jer iza nas je mjesec odricanja i žrtve, mjesec koji upućuje da se bez žrtve i odricanja ne mogu postizati veliki ciljevi”, naglasio je reis Kavazović.

Kavazović je podsjetio da je delegacija Islamske zajednice u BiH u prethodnom periodu posjetila bh. dijasporu u SAD-u, Njemačkoj i Belgiji te se susrela sa predstavnicima tamošnjih vlasti.

“Lijepo je znati da imamo prijatelji i to prijateljstvo cijenimo. Drago nam je vidjeti da su vrata euroatlantskih integracija još uvijek otvorena za našu domovinu, ali mi ne možemo očekivati da drugi urade posao za nas i da je drugima više stalo do ove zemlje nego nama”, naglasio je Kavazović.

Poručio je da “mi koji živimo u ovoj zemlji moramo se početi ponašati više domaćinski”.

“Moramo preuzeti odgovornost za budućnost ove zemlje i njenih građana u svoje ruke i na tom putu se osloniti na Boga”, dodao je Kavazović.

Kavazović je istakao da će to zahtijevati brojne žrtve i zalaganja, ali da je za to upravo Ramazanski bajram prilika da pozitivnu energiju iskoristimo kako bismo pokazali spremnost da zajedno radimo za opće dobro.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, predsjednik FBiH Marinko Čavara, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, nadbiskup i metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, ambasador Turske u BiH Haldun Koc…

Također, prijemu su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora u BiH, te brojne druge zvanice iz javnog i privrednog života BiH. (AA)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje