Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prijava protiv bivšeg premijera Nermina Nikšića: Oštetio Budžet za 43 miliona KM?

Preuzmite sliku

Vlada FBiH je danas usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o realizaciji zaključka od 1.9.2016. godine koja se odnosi na stanje u IP Krivaja d.o.o. Zavidovići – u stečaju.

Ovo federalno ministarstvo je zaduženo da kompletnu dokumentaciju o IP Krivaja d.o.o. Zavidovići – u stečaju, sa usvojenom informacijom i izvještajem o počinjenju krivičnog djela, dostavi na postupanje nadležnom tužilaštvu.

Zaduženo je i da, u saradnji s Federalnim ministarstvom finansija, sagleda mogućnost realizacije Ugovora o regulisanju statusa i uvezivanju staža zaposlenika IP Krivaja d.o.o. Zavidovići – u stečaju u postupku prodaje imovine stečajnog dužnika, s obzirom da je Ugovor na snazi i proizvodi posljedice po budžet Federacije BiH.

U informaciji je, uz ostalo, a na osnovu dopisa Federalnog pravobranilaštva, navedeno da postoji opravdana i osnovana sumnja da je preuzimanjem duga koji Vlada nije obavezna platiti, naročito za subjekt koji je u postupku stečaja, nanesena velika šteta federalnom budžetu. To ima elemente krivične odgovornosti, a svakako može imati nemjerljive posljedice po budžet FBiH, jer Federalna vlada nema zakonskih obaveza prema radnicima u stečaju.

S tim u vezi, kako je navedeno u informaciji, nadležnom tužilaštvu će biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića i N.N. lica uposlenika Vlade Federacije BiH, nadležnih za predmetni resor, a zbog postojanja osnovane sumnje da je osobno u svojstvu premijera Federacije BiH, i s N.N. licima u vezi, sukladno njihovoj nadležnosti, inicirao i izvršio radnje koje imaju obilježja krivičnog djela, odnosno udruživanje u organizovani kriminal i korupciju, samovlasti, zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, zloupotrebe ovlasti u službenom poslovanju, prevare, krivotvorenja isprava, nesavjesnog rada u službi, na koji način je oštetio budžet Federacije BiH za oko 43.000.000 KM, navode iz Vlade FBiH.

U međuvremenu, budući da je Ugovor i dalje na snazi, Vlada FBiH je obavezna ispunjavati njegove odredbe i zbrinjavati radnike IP Krivaja d.o.o. Zavidovići – u stečaju, za šta će pokušati iznaći rješenje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,