Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prihvaćena ostavka premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića

Preuzmite sliku

Na današnjoj 12. hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, prije utvrđivanja dnevnog reda, Haris Zahiragić iz Stranke demokratske akcije položio je zastupničku zakletvu, čime je i službeno postao član ovog zakonodavnog tijela, umjesto njegove kolegice iz stranke Samre Ćosović-Hajdarević, koja je nedavno vratila mandat.

Prihvaćena je ostavka premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, koji je u svom obrazloženju naveo kako je ova ostavka podnesena, nakon što je 9. oktobra 2020. godine 18 zastupnika podnijelo prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS, uz obrazloženje, da njene odluke nemaju podršku većine zastupnika u Skupštini KS, javlja Anadolu Agency (AA).

“Već duže vrijeme od trenutka podnošenja prijedloga za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS radili smo u teškim uslovima, zbog nepostojanja većine. Jasno je da Vlada KS mora imati političku podršku i prohodnosti u donošenju hitnih odluka i ubrzavanju pokrenutih procesa, a što je u posljednje vrijeme izostalo. Sve navedeno bio je razlog što sam ostavku najavljivao i ranije. Ključni povod je ubrzavanje pokrenutih procesa. Ne bih danas govorio o izvještaju o radu Vlade KS. Podnošenjem moje ostavke smatra se da su ostavku podnijeli i svi ministri iz vlade“, kazao je, ovim povodom, premijer Nenadić.

Istaknuto je kako će premijer i Vlada KS u ostavci obavljati sve poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa Ustavom i zakonima, sve do trenutka imenovanja, odnosno potvrđivanja njenog novog saziva.

Na istoj sjednici usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju komisije za izbor i imenovanje i administrativna pitanja Skupštine KS, koja se mijenja u tački tri.

Od sada je predsjedavajuća ove komisije Danijela Kristić, njen zamjenik Vibor Handžić, a članovi su Zvonko Marić, Bibija Kerla, Mahir Dević, Segmedina Srna Bajramović i Damir Marjanović.

Također je prihvaćena i ostavka dosadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika, te usvojen Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Umjesto Čelika, iz reda bošnjačkog naroda, u skupštinsko rukovodstvo imenovan je Elvedin Okerić. Danijela Kristić, Vibor Handžić, Smiljana Viteškić i Elvedin Okerić čine novo rukovodstvo Skupštine KS, koje će naknadno međusobnim dogovorom izabrati novog predsjedavajućeg ovog kantonalnog zakonodavnog tijela.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje