Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Priča žrtve nasilja: Uspjela pobjeći iz kuće i nazvati policiju. Ženi prijetio da će je zaklati

Preuzmite sliku

Problem nasilja u porodici teško se rješava, jer se žrtve iz straha za vlastiti život i ekonomske ovisnosti, često vraćaju nasilniku.

Brojni su, međutim, pozitivni primjeri žena koje su dobile adekvatnu pomoć, a onda započele samostalno novi život. Jednu takvu priču donosimo u nastavku.

Kada je prvi put došla u Sigurnu kuću u Tuzli, sagovornica BHRT-a je već 23 godine bila žrtva nasilja u porodici. U početku, kaže, nije bila svjesna kakvoj torturi je izložena, jer se nije uvijek radilo o fizičkom nasilju. Kada je situacija kulminirala, odlučila je potražiti pomoć. Jedne noći uspjela je pobjeći iz kuće i nazvati policiju.

„Ja sam se sakrila, ali vidim njega kako po polju hoda, traži mene i govori da će me zaklati, ako me nađe zaklaće me, a ja Boga molim samo da što prije policija dođe. Znate koji, ogroman strah sam imala.”

Nakon ove intervencije, bila je smještena u Sigurnu kuću iz koje se, nakon prijetnji da će ubiti njihovo troje djece, vratila nasilniku. Nasilje je nastavljeno i naredne dvije godine kada je odlučila pokušati pobjeći sa djecom i ponovo potražiti pomoć u Sigurnoj kući. Dobila je potrebnu zdravstvenu, psihosocijalnu i materijalnu pomoć. Nakon tri mjeseca, pronašla je posao, bila podstanarka, a onda dobila i vlastiti stan.

“Izađe i javni poziv, zgrada se i napravila, dva stana da pripadaju žrtvama nasilja u porodici, dva od četrnaest stanova, dva stana pripadaju. Kontam, ja ću predati papire, pa Bože moj, ako bude, bude. Meni neki govore: ‘nećeš imati šanse, koliko je tih žena’, ali vjera u sebe čuda čini.“

Žrtvama nasilja poručuje da postoje brojni načini kako se riješiti nasilnika i da ne treba odustati ako se ne uspije odmah. Važno je, ističe ona, kada se jednom izađe iz nasilne sredine, nikada više ne vratiti, ne davati šansu nasilniku da iskoristi slabost žrtve.

„Jedan novi život počinjete živjeti. Samo se bitno riješiti nasilnika, učiniti prvi korak, nazvati, ali nipošto ići kod rodbine. Apelujem svim ženama da nipošto ne idu kod roditelja, kod sestre, jer samo proširuju krug, upliću u taj belaj i ostale, dovode u opasnost.“

Sagovornica više od deset godina živi izvan nasilne sredine. Kaže da je to kvalitet života kakav svaka osoba zaslužuje, miran i sretan. Nasilnik je osuđen na godinu dana zatvora. Iako se ne želi vraćati na ono što je bilo, svoju priču dijeli nadajući se da će nekoj žrtvi nasilja biti podrška da odluči prijaviti nasilje i riješi svoj problem. (Enisa Alibalić | BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje