Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prezentacija izvještaja o mitovima ratnog seksualnog nasilja

“Zašto su tebe silovali a ne neku drugu? Sigurno si ga nekako isprovocirala”? Ovo pitanje jedno je od mnogih potvrda i danas prisutnih mitova vezanih za preživjele ratnih silovanja.

Ukazivanje na još uvijek prisutne negativne stereotipe i mitove s kojima se  suočavaju tokom krivičnih postupaka u BiH, osnovni je razlog za provođenje istraživanja i izradu izvještaja koji će biti predstavljen sutra u Sarajevu.

Izvještaj će prezentirati Kyle Delbyck, autorica ispred TRIAL International-a, a panelistica će biti Božidarka Dodik, sutkinja Vrhovnog suda Federacije BiH. Prisutnima će se obratiti i program menadžerica Britanske ambasade u BiH, Laurie Hunter. Moderator događaja će biti Midhat Izmirlija, dr. docent na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

U izvještaju, nastalom u sklopu projekta koji se realizuje uz podršku Vlade Velike Britanije, su pomno analizirane sudske prakse sa suđenja za seksualno nasilje u ratu širom Bosne i Hercegovine, te predstavljene rodno utemeljene predrasude koje proži­maju slučajeve ratnog seksualnog nasilja u BiH.

Identifikovani su osnovni mitovi s kojim se suočavaju preživjele u sudskim procesima, promiskuitet (žrtve izazivaju seksualno nasilje svojim promiskuitetnim po­našanjem),  pristanak (ne opirući se, žrtve pristaju na krivično djelo seksualnog nasilja), kredibilitet (žrtve lažu o seksualnom na­silju) i sram (žrtve, a ne počinitelji, se trebaju sramiti počinjenog seksualnog nasilja).

Uz prezentiranje primjera iz prakse u kojima se vide načini ispoljavanja tih mitova tokom sudskih postupaka u BiH, date su i konkretne preporuke tužiteljstvu, sudijama, odjeljenjima za podršku svjedoka, organima vlasti u BiH kao i zakonodavnim organima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, te međunarodnoj zajednici u cijelosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje