Nedjelja, 24. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pretresom ćelije od Praljka pronađeno pismo

Preuzmite sliku

Slobodan Praljak ostavio je, osim pisma porodici, i pismo svojoj odvjetnici Niki Pinter. Pismo je nađeno prilikom pregleda Praljkove ćelije.

Dan nakon samoubistva nazvala ju je nizozemska istražna sutkinja koja provodi istragu o samoubistvu Slobodana Praljka i rekla odvjetnici da je pri pregledu Praljkove ćelije nađeno i pismo za nju.

“U njegovoj smo sobi, među ostalim stvarima, našli i kovertu na kojoj piše – Nika. To je pismo za vas”, prepričala je Nika Pinter za Jutarnji list razgovor sa sutkinjom.

Nika Pinter zastupala je Praljka od trenutka njegove predaje Haaškom sudu i kroz cijeli taj niz godina klasičan se odnos odvjetnik – klijent izgubio, postali su kućni prijatelji.

Prije odlaska na izricanje presude rekao joj je: “Budi i dalje čvrsta i govori kako i govoriš. Uputi ih na Arhimedov zakon”. Sadržaj pisma koji je ostavio još ni njegovoj odvjetnici nije poznat, riječ je o dokumentu koji je trenutno predmet istrage o samoubistvu, ali će ga Nika Pinter dobiti po završetku istrage.

Njegova odvjetnica kaže kako je bio čovjek koji ne ostavlja stvari nedovršene pa je očito sve pomno isplanirao i o svom samoubistvu.

“Pismo o svom ispraćaju, posljednju želju, Praljak je napisao nakon prvostepene presude”, kaže Nika Pinter o pismu u kojem Praljak izražava želju za ispraćajem u krugu obitelji i navodi da želi da mu pepeo bude prosut na Mirogoju.

“Stari smo, godine idu. Stvari trebaju sjesti na svoje mjesto”, rekao je Praljak komentirajući odvjetnici svoju posljednju želju napisanu prije nekoliko godina. Pinter kaže da su za to pismo znali mnogi jer nije tajio da ga je napisao i da je tražio da se ono otvori nakon njegove smrti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,