Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pretresi i hapšenja u UIO u Tuzli: Službenici iz Odjela za krijumčarenje reketirali uvoznike

Preuzmite sliku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva “Brend”, jutros su započeli pretrese osoba, stambenih objekata i pokretnih stvari na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima – potvrdio je Feni kazao glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Prema njegovim riječima, pretresi se vrše po naredbama Suda BiH u cilju otkrivanja tragova i predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krvičnim djelima primanje dara i drugih oblika koristi,te zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

“Više informacija o rezultatima operativne akcije “Brend” bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH” – kazao je Miladinović.

Prvoosumnjičeni je, prema informacijama Istrage, Boris Filipović, šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje u Tuzli.

Osim njega, pod istragom su još Milorad Krčar i Benko Galić Zbog korupcije i reketiranja privrednika, najmanje šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH uhapšeno je jutros u Tuzli, saznaje Istraga.ba.

Akciju provodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a po naredbama Suda BiH u okviru istrage Tužilaštva BiH.

SIPA, saznaje Istraga.ba, u ovom predmetu provodi istragu protiv najmanje šesto osoba i u toku su pretresi njihovih stanova i drugih objekata koje koriste.

Prvoosumnjičeni je, prema informacijama Istrage, Boris Filipović, šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje u Tuzli. Osim njega, pod istragom su još Milorad Krčar i Benko Galić.

Osumnjičeni službenici UIO su godinama reketirali poduzetnike na Tržnici Arizona što je dokumentovano primjenom posebnih istražnih radnji, odnosno prisluškivanjem njihovih telefona.

Oni su za prikrivanje nezakonistosti uzimali mito u novcu i robi. Svi su povezani sa Jelenom Majstorović, šeficom Grupe za krijumčarenje u UIO u Banja Luci. Ona, međutim, nije uhapšena iako postoje dokazi o njenoj povezanosti sa sumnjivim poslovima ove tuzlanske grupe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,