Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prestanak izbjeličkog statusa za izbjeglice u BiH

Preuzmite sliku

Konkretni rezultati provođenja Regionalnog stambenog programa kao i drugih programa bit će vidljivi do 2017. godine i tada neće biti potrebno da se govori o izbjegličkom statusu što će upravo biti rezultat pružene pomoći kroz projekte – izjavio je predstavnik UNHCR-a u BiH Andrew Mayne, komentirajući konsultacije o preporukama za prestanak izbjegličkog statusa za izbjeglice u BiH.

UNHCR je, nedavno, izdao preporuku o prestanku izbjegličkog statusa za izbjeglice iz Republike Hrvatske, dok za izbjeglice iz BiH takva preporuka još nije donesena, a konsultacije UNHCR-a sa  resornim institucijama su u toku.

 • izbjeglice-afp-srebrenica
 • “Jako je bitno određivanje trenutka objave prestanka izbjegličkog statusa. To ne smije biti preuranjeno kako izbjeglice ne bi došle u situaciju da ne razumiju poruku, ili prekasno kako ne bi ostali bez vremena da riješe probleme“, pojasnio je Mayne.

  Istakao je da se radi na iznalaženju rješenja za ljude kojima je potrebna pomoć i koji traže pomoć. Dodao je da će većina programa završiti 2017. godine koji će, prema njegovom mišljenju, ostvariti svoje ciljeve.

  “Potrebno je početi govoriti o prestanku izbjegličkog statusa kako bi ljudi imali vremena da se pripreme za rješenja koja priželjkuju i koja mogu ostvariti u saradnji s lokalnim organima vlasti„ rekao je Mayne.

  Iz UNHCR-a pojašnjavaju da ukidanje izbjegličkog statusa neće imati negativne posljedice na provođenje Regionalnog stambenog programa kao inicijative četiri država regije – Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koju su podržali i UNHCR i druge međunarodne organizacije te najvažnije zemlje donatori.

 • izbjeglice1
 • Izbjeglički status podrazumijeva međunarodnu zaštitu i privremene je naravi, odnosno traje sve dok zemlja porijekla ne želi ili ne može zaštititi svoje građane od progona ili povrede temeljnih prava.

  Konvencija o statusu izbjeglica iz 1951. godine, odnosno njezine klauzule o prestanku izbjegličkog statusa, određuju i kada završava izbjeglički status. To je slučaj kada se izbjeglica dobrovoljno vrati u državu svog porijekla ili, pak, kada bude primljen u državljanstvo zemlje u koju je izbjegao/la.

  Bosna i Hercegovina predlaže suspenziju implementacije preporuke o ukidanju statusa i predlaže zajedničku akciju svih aktera uključenih i odgovornih za provedbu Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, s rokom implementiranja do kraja 2017. godine, navedeno je u stavu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u vezi s prijedlogom deklaracije o prestanku statusa za izbjeglice iz BiH i Republike Hrvatske.

  Predsjedništvo BiH je prihvatilo, na posljednjoj sjednici, Prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u vezi s Prijedlogom deklaracije o prestanku statusa za izbjeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. (RTV Slon)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: