Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo ‘Zlatni ljiljan’ i profesor hadisa Mahmut ef. Karalić

Preuzmite sliku

Nakon duge i teške bolesti sinoć je u 71. godini preminuo prijeratni profesor Gazi-Husrev-begove medrese u Sarajevu Mahmut ef. Karalić, dobitnik priznanja ‘Zlatni ljiljan’ i emir Sedme muslimanske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Od rahmetli profesora Karalića prigodnim se riječima, na Facebook profilu, oprostio i zenički muftija hafiz dr. Mevludin Dizdarević, koji je istakao da je “smrt alima smrt svijeta”, ali da “ulema nastavlja živjeti kroz svoje knjige i učenike koje je podučavao”.

Rečeno je da je “smrt alima smrt svijeta”. Ali ulema nastavlja “živjeti” kroz svoje knjige i učenike koje je poučavao….

Objavljuje Mevludin DizdarevicPonedjeljak, 11. siječnja 2021.

Karalić je rođen 15. aprila 1950. godine u selu Radinovići kod Zenice, gdje je završio osnovnu školu, a nakon toga i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. U Saudijsku Arabiju, na Islamskom univerzitetu u Medini, završio je Fakultet hadisa i hadiskih znanosti, na kojem je diplomirao 1980. godine.

U odbranu domovine uključio se 5. maja 1992. godine, a nakon rata bio je i vojni ataše BiH. Penzionisan je 2000. godine, ali se nastavio baviti naučnim radom iz oblasti hadisa i hadiskih znanosti. S arapskog je jezika na bosanski preveo šest kanonskih zbirki hadisa.

Dobitnik je prestižne nagrade “Sheik Hamad” iz Katara, a povodom Dana Zeničko-dobojskog kantona, za izuzetan doprinos tog kantona u promociji nauke, prošle je godine dobio i Plaketu ZDK-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje