Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo Željko Kopanja, vlasnik “Nezavisnih novina” i “Glasa Srpske”

Preuzmite sliku

Željko Kopanja, direktor i vlasnik “Nezavisnih novina” i “Glasa Srpske”, preminuo je danas od posljedica srčanog udara, javlja Anadolu Agency (AA).

Javnost su o tome obavijestile redakcije “Nezavisnih novina” i “Glasa Srpske”.

Kopanja je preminuo u Banjaluci, u 62. godini. Rođen je u Kotor Varošu 21. oktobra 1954. godine. Završio je ekonomiju, a novinarsku karijeru započeo je u banjalučkom “Glasu”, današnjem “Glasu Srpske”‘. Za vrijeme rata radio je kao novinar beogradskog sedmičnika “Telegraf”.

  • zeljko-kopanja (2)
  • Po završetku rata u BiH osniva sedmičnik i dnevni list “Nezavisne novine”, koje su većinski vlasnik “Glasa Srpske”, i u sklopu kojih rade i radio-stanice Nes radio i Castra Nes.

    Vrijeme i mjesto sahrane Željka Kopanje biće naknadno saopšteni“, saopštile su redakcije “Nezavisnih novina” i “Glasa Srpske”.

    “Nezavisne” su tokom 1999. godine pisale o ratnim zločinima srpskih paravojnih snaga u BiH, a zbog njih je Kopanja počeo dobijati prijetnje smrću. Nekoliko mjeseci kasnije pod njegov automobil podmetnuta je eksplozivna naprava. Ljekari su mu uspjeli spasiti život, ali ne i noge koje su amputirane. Izvršioci naručenog atentata ni danas nisu otkriveni.

    Željko Kopanja je dobitnik nagrade Komisije za zaštitu novinara iz New Yorka, Udruženja pisaca iz Norveške, Srpske riječi iz Beograda, Udruženja novinara iz Italije i mnogih drugih.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje