Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Preminuo Mustafa Mujezinović, bivši premijer FBiH, istaknuti diplomata i političar

Ambasador Mustafa Mujezinović, bivši premijer Federacije BiH, guverner i premijer Kantona Sarajevo te načelnik Općine Stari Grad preminuo je jutros u Sarajevu, potvrdio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

“Bio je istaknuti inženjer, diplomata i političar. Osjećam duboku tugu i prazninu, ali i ponos što sam imao priliku poznavati, družiti se, učiti od rahmetli Mustafe i sarađivati s njim. Njegov prerani odlazak nenadoknadiv je gubitak za sve nas. Rahmetli Mustafa Mujezinović posvetio je cijeli svoj život borbi za BiH, za Sarajevo, za Stari Grad. Porodici želim sabur, a našem rahmetli Mustafi lijepi džennet”, naveo je Skaka na svom Facebook profilu.

Rođen je 1954. godine u Sarajevu gdje je i diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu.

Od 1994. do 1995. godine bio je načelnik općine Stari Grad, a od 1996. do 1998. godine bio je prvi premijer Kantona Sarajevo. Od 2000. do 2001. godine bio je ambasador Bosne i Hercegovine u Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi. Obnašao je i funkciju ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji od 2004. do 2008. godine. Bio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine od 2009. do 2011. godine. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje