Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo Mario Pejić predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH

Preuzmite sliku

Mario Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, preminuo je danas u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Direktorica KCUS Sebija Izetbegović, potvrdila je za Hayat.ba ovu informaciju.

“Bio je jako težak bolesnik. Jučer sam bila kod njega, bio je bolje, pričali smo. Danas kada sam ponovo bila u dijelu kliničkog centra gdje je bio hospitaliziran , dočekala me je ova tužna vijest” kazala je prof. Izetbegović.

Mario Pejić je rođen 6. jula 1977. u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i stekao zvanje – profesor sociologije, nakon čega je završio postdiplomski studij i stekao znanstvenu titulu magistra komunikoloških znanosti – usmjerenje odnosi s javnostima. Obranio je doktorsku disertaciju iz oblasti komunikoloških nauka i stekao zvanje doktora nauka.

Tokom svoje profesionalne karijere bio je direktor Medijskog centra HKD Napredak i radio postaje Vrhbosna iz Sarajeva, direktor Javne ustanove Bosanski kulturni centar Sarajevo (u dva mandata), direktor Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1) i član Poslovodnog odbora BHRT-a, itd. Pejić je bio i član Programskog savjeta Upravnog odbora BHRT-a u dva mandata. Od prošle godine obavlja urednički posao na Federalnoj televiziji.

Autor, medijski promotor, scenarist i producent je više od osam stotina različitih kulturno-umjetničkih i obrazovnih manifestacija. Bio je član Crkvenog medijskog odbora za doček pape Franje u BiH.

Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada, priznanja i zahvalnica. Autor je velikog broja znanstvenih i stručnih knjiga i radova. Bio je član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH, Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 i drugih nevladinih organizacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,