Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo akademik Serafin Hrkać

Preuzmite sliku

Iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine stigla je obavijest da je 13. aprila 2021. godine preminuo njihov redovni član, akademik Serafin Hrkać.

Akademik Serafin Hrkać rođen je 1942. u Izbičnu, općina Široki Brijeg, BiH. Osnovnu školu završio u Izbičnu, nižu gimnaziju i malu maturu u Lištici (Š. Brijeg), višu klasičnu gimnaziju u Sinju i Dubrovniku. Filozofsko-teološki studij počeo na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu a završio na Pontificium Athenaeum Antonianum u Rimu. Za svećenika je zaređen 1966. Studij klasične filologije završio je u Rimu gdje je (1971.) i doktorirao odbranom disertacije: De vita et operibus Nicolai Modrussiensis – De mortalium felicitate dialogus (editio critica cum fontibus). Nostrifikacija akademskoga gradusa obavljena je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predavao u Splitu, Visokom, Humcu kod Ljubuškog, Širokom Brijegu. Godine 1992. počeo predavati latinski jezik na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a od 1995. latinski jezik i filozofiju na Pedagoškom fakultetu istog Sveučilišta. Doktorat iz filozofije postigao je na Filozofskom fakultetu Univerziterta u Sarajevu (1997.) odbranom disertacije Izlaganje o univerzalijama u djelu Antuna Žderića Enchyridion in universam aristotelico-scoticam logicam. Akademske godine 1999/2000. bio je voditelj odjela na novoutemeljenom studiju filozofije, a od akademske 2001/2002. pročelnik odjela na novoutemeljenom studiju latinskog jezika.

Redovni je bio član Hrvatskog društva za nauku i umjetnost (HDZU) od 2000, a od 2002. dopisni član ANUBiH. Bio je direktor je Instituta za latinitet, urednik je naučnih izdanja u ZIRAL-u – izdavačkoj kući hercegovačkih franjevaca u Mostaru. Uz nastavni rad bavio se prevodilačkim i istraživačkim radom iz filologije, filozofije i leksikografije, te proučavanjem franjevačkog školstva u Bosni i Hercegovini. Objavio je preko 20 djela. Dobitnik “Priznanja za jačanje i razvoj Sveučilišta u Mostaru” u povodu 35. obljetnice Sveučilišta u Mostaru. Godine 2014. dobio je i javno priznanje Zlatna plaketa “Grb Grada Širokog Brijega”.

Sprovod akademika Serafina Hrkaća bit će obavljen u srijedu 14. 4. 2021. godine na groblju Mekovac u Širokom Brijegu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje