Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Premijer TK organizovao prijem za pobjednike kantonalnog takmičenja “Projekt građanin”

Preuzmite sliku

Pobjednike kantonalnog takmičenja u CIVITAS „Projekat građanin“, a koji su time izborili učešće u programu finalne smotre pobjednika danas su primili premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović.

„Projekat građanin“ se odnosi na praktičnu nastavu iz predmeta „Građansko obrazovanje“ u osnovnim i „Demokratija i ljudska prava” u srednjim školama TK, a takmičenje predstavlja debatno diskutiranje na određene socijalne situacije. Radeći na problemskom zadatku, učenici i učenice analiziraju različite probleme u zajednici, ispituju prednosti i nedostatke politika kojima vlast pokušava riješiti te probleme i alternativnih mjera koje zagovaraju različiti akteri.

  • Rad završavaju na način da predlažu svoju politiku – novo, prema njihovom mišljenju, bolje, učinkovitije/efikasnije rješenje problema, koji su prepoznali i istražili.

    Na Kantonalnom takmičenju učestvovalo je 40 osnovnih i 20 srednjih škola, a najuspješnije su bile JU OŠ „Jala“ iz Tuzle i JU Elektrotehnička škola Tuzla.

    „Današnim prijemom i razgovorom sa ovim mladim ljudima i njihovim mentorima želimo podržati ovaj projekat i ukazati na njegov značaj u odgoju i obrazovanju mladih osoba. Učešće u ovom projektu mlade osobe uči da tragaju za potrebnim informacijama, da koriste literaturu, da uspostvaljaju argumentacijske linije, da se snagom argumenata i riječju bore za svoja uvjerenja, te da i u sportskom duhu prihvataju  pobjede i eventualne poraze. Sve su to izuzetno važne životne vještine i vrline koje mogu steći“, kazao je danas premijer Halilagić.

  • Također je učenicima pobjednicima kantonalnog takmičenja i njihovim mentorima čestitao na ostvarenom rezultatu i poželio sreću i uspjeh na finalnoj smotri. Ekipe i škole koje ove godine nisu izborile učešće na finalnom takmičenju, premijer Halilagić je pozvao da slijedeće godine ulože više truda i ostvare kvalitetniji rezultat.

    Učenike, članove pobjedničkih timova danas su predvodili njihovi nastavnici i mentori ekipa profesorica Admira Uzunić i nastavnica Anđelina Sulejmanović, a sa njima prijemu je prisustvovao i Stručni savjetnik za obrazovanje u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona Izet Numanović.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje