Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Premijer TK Kadrija Hodžić u Italiji dogovorio jačanje saradnje sa Pokrajinom Trento

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić sastao se tokom proteklog vikenda u predsjedničkoj palati Pokrajine Trento (Italija) sa predsjednikom Skupštine te pokrajine Walterom Kaswalderom.

Inicijator ovog susreta je udruženje Trentini del mondo, koje okuplja Trentince diljem svijeta, imajući u vidu da je premijer Hodžić italijanskog porijekla, odnosno unuk Italijanke iz trentinskog grada Aldena.

Hodžić je s predsjednikom Kaswalderom razgovarao o uspostavljanju institucionalne saradnje Tuzlanskog kantona i Pokrajine Trento, imajući u vidu dugogodišnju saradnju Tuzlaka i Trentinaca, a koja će u narednom periodu biti ozvaničena potpisivanjem memoranduma o suradnji u nekoliko oblasti.

Dogovoreno je intenziviranje institucionalne saradnje Tuzlanskog kantona i italijanske Pokrajine Trento, zasnovane na dosadašnjim aktivnostima tuzlanskog udruženja Rino Zandonai koje okuplja 300 građana.

Hodžić je naglasio da je Tuzlanski kanton privredni i industrijski bazen BiH, te upoznao italijanske vlasti sa bilansom izvoza i drugim ekonomskim pokazateljima TK. Poručio je da će dosadašnju kulturnu saradnju sa Trentom nastojati unaprijediti i ojačati kroz ekonomsku saradnju.

Hodžić se također sastao i s Alidom Cramerotti, načelnicom Aldena, grada iz kojeg potiče njegovo porijeklo, s kojom je razgovarao također o uspostavljanju suradnje na institucionalnom nivou.

Učestvovao je i kao govornik na konferenciji o temi “Evropska radna mobilnost za vrijeme pandemije” koja je održana u gradu Levico Terme, gdje je govorio o ekonomskim i zdravstvenim pokazateljima u BiH i TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje