Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Novalić u radnoj posjeti Gradačcu: O zajedničkim i projektima Vlade FBiH

Preuzmite sliku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, u okviru današnje radne posjete Gradačcu, razgovarao je s gradonačelnikom Edisom Dervišagićem o više projekata koje je Vlada Federacije BiH finansijski podržala u ovom gradu, ali i saradnji na novim planiranim projektima.

Premijer Novalić kazao je da je na sastanku razgovarano o uređenju Starog grada, te projektima iz oblasti komunikacija i infrastrukture, ali i industrijskih zona.

– Sada imamo sve podatke o tome šta su prioriteti Gradačca kada je u pitanju odnos grada i Vlade FBiH. Kao i do sada nastavit ćemo aktivno pomagati gradski i općinski nivo – najavio je federalni premijer.

Vlada Federacije BiH je u prošloj godini u okviru podrške nižim nivoima vlasti, gradovima i općinama, izdvojila 220.000 KM za sufinansiranje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u Gradačcu. Pored toga, za završetak izgradnje vatrogasnog doma u dvije godine osigurala je 310.000 KM. Također, u 2019. godini iz federalnog budžeta je dodijeljeno 115.000 KM za rekonstrukciju džamije Husejnija. Direktna budžetska podrška Gradačcu u posljednje tri godine iznosila je 375.000 KM.

Među brojnim projektima o kojima je bilo govora na sastanku najviše pažnje posvećeno je izgradnji Industrijske zone 2 i Azbest Cementa. Gradonačelnik Dervišagić je kazao da je danas razgovarano i o javnom pozivu koji je Vlada FBiH raspisala u okviru kapitalnih transfera nižim nivoima vlasti.

Premijer Novalić je tokom današnje radne posjete Gradačcu posjetio džamiju Husejnija i Udruženje boraca Patriotska liga Gradačac, te obišao spomen obilježje „Ljiljan“. Istakao je da je ovaj spomenik kao simbol odbrane i otpora, vrlo značajan i predstavlja još jedan simbol u tom gradu pored Bijele kule Huseina-kapetana Gradaščevića.

– Tu smo da vidimo šta je potrebno uraditi kako bi ovo postalo istinsko mjesto sjećanja i kako bismo ga ostavili novim generacijama koje će čuvati tekovine onoga što smo do sada stekli – dodao je Novalić.

Predsjednik Udruženja boraca Patriotske lige Gradačac Tasin Okić podsjetio je da je na ovom mjestu bila najvažnija kota odbrane zbog čega su 2012. godine odlučili izgraditi spomenik.

– Vlada FBiH i premijer Novalić osigurali su sredstva kako bismo ubrzali radove na postavljanju zemunica i tranšea kako bi sve izgledalo kao u ratu. Bit će izgrađena i spomen soba 107. motorizovanoj viteškoj brigadi, kao i musala – dodao je Okić.

Tokom posjete federalni premijer je posjetio stadion NK Zvijezda, te razgovarao sa upravom tog nogometnog kluba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje