Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Novalić o sutrašnjoj zajedničkoj sjednici dvije entitetske vlade

Preuzmite sliku

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas da zajedničku sjednicu entitetskih vlada, najavljenu za sutra u Banjoj Luci, smatra dobrim načinom za jačanje reformskih procesa u Bosni i Hercegovini kroz saradnju zvaničnih institucija.

„Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska imaju jednake interese u provedbi reformskih zadataka. Jedan od najvažnijih je uspostavljanje trajnih i efikasnih mehanizama za suzbijanje sive ekonomije na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Ta nastojanja ne bi bilo moguće ostvariti ukoliko bi bila provođena samo unutar jedne strane međuentitetske linije i zato ćemo sutra o tome posebno razgovarati“, kaže se u izjavi federalnog premijera.

„Postoje i brojne druge oblasti u kojima saradnja može donijeti korist i napredak za oba entiteta. Među njima je i planiranje i izgradnja putne infrastrukture koja bi, ne samo saobraćajno, već i privredno povezala entitete, a time i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Očekujem da će zajednička sjednica dviju vlada u Banjoj Luci, što je također veoma značajno, doprinijeti i relaksaciji sadašnjih političkih prilika u Bosni i Hercegovini i pokazati da su ekonomija i razvoj ključni za stabilnost i prosperitet svakog građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na to u kojem entitetu živi i radi.

Želim da istaknem da su dvije vlade i do sada dobro sarađivale, prije svega u donošenju harmoniziranih zakonskih rješenja, a da je sutrašnja zajednička sjednica korak dalje u razvoju ovakve saradnje. Stoga ćemo podržati svaku zajedničku aktivnost zvaničnih entitetskih organa. To nikako ne znači zaobilaženje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine već, naprotiv, pomoć u ostvarivanju njihovih nadležnosti i ciljeva čije ispunjenje treba da donese dobrobit svim građanima Bosne i Hercegovine“, istakao je premijer Fadil Novalić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje