Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Kadrija Hodžić i ministar Fedahija Ahmetović posjetili memorijalne centre i Općinu Srebrenica

Preuzmite sliku

S ciljem ukazivanja dužnog poštovanja žrtvama genocida, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i kantonalni ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović danas su s predstavnicima boračkih saveza i udruženja posjetili memorijalne centre u Veljacima i Potočarima.

I ova posjeta doprinos je razvijanju kulture sjećanja, ali i pomirenju i suživotu naroda u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.

“Genocid i bilo koji zločin ne može, ne treba i ne smije biti generaliziran i ne smije biti pripisan cijelom narodu. Počinioci zločina imaju svoje ime i prezime i kao individue, trebaju i moraju da odgovaraju za ono što su učinili. Nova pokoljenja ne treba i ne smiju da nose taj teret na svojim leđima. Zbog njih danas, sjećajući se svega onoga što se ranije dešavalo i opominjući, ipak treba da gledamo u budućnost”, kazao je premijer Hodžić i dodao da Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, Memorijalni centar u Veljacima, ali i drugi centri i stratišta podsjećaju i opominju da ksenofobija i nacionalizam mogu dovesti do nasilja nezamislivih razmjera i da imaju ogromnu važnost u podizanju javne svijesti o tragičnim događajima iz jula 1995. godine, o sudbini nevinih žrtava.

Ovi memorijalni centri, mezarja i spomen-sobe, zajedno sa svim izloženim fotografijama i dokumentima vjeran su i vrijedan dokaz o masovnosti zločina. Tu ulogu memorijalnih centara Vlada Tuzlanskog kantona dobro razumije i zato konstantno podržava njihov rad, zaključio je premijer Hodžić.

Ministar Ahmetović je pripadnike boračke populacije podsjetio na projekte koje Tuzlanski kanton realizira s ciljem podrške boračkoj populaciji, akcentirajući da, posmatrano u odnosu na iznose budžeta, Tuzlanski kanton izdvaja procentualno najveći iznos za podršku boračkoj populaciji. Nakon posjete memorijalnim centrima, premijer Hodžić se susreo s načelnikom Općine Srebrenica Mladenom Grujičićem.

Razgovarano je o povratku, uslovima života povratnika, ali i načinima na koje Tuzlanski kanton, zajedno s Općinom može pomoći u podizanju kvalitete života povratnika u Srebrenicu, ali i uopće kvalitetnijem životu građana u Srebrenici. Izraženo je očekivanje da će Općina pružiti dodatnu podršku povratničkoj populaciji, što će u značajnoj mjeri opravdati i dodatna izdvajanja Tuzlanskog kantona za te namjene.

“Vrijeme je da mijenjamo paradigmu naših odnosa. Vrijeme je da stanovništvo dođe na put dobrog življenja. Iz današnjeg razgovora jasna je poruka spremnosti srebreničkih struktura da privlačenjem investicija i stvaranjem novih poslovnih kontakata i veza poboljšamo ambijent življenja i kvalitet svih građana Srebrenice bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost”, kazao je premijer Hodžić i dodao da će u narednom periodu Općina i Kanton i dalje raditi na realizaciji zajedničkih, kako kratkoročnih oblika pomoći, tako i na osmišljavanju novih dugoročnih programa podrške.

“Danas smo zahvalni premijeru Hodžiću na pruženoj ruci za buduće projekte saradnje i ponudama koje su nam izložene. U tom smislu vrlo brzo ćemo uspostaviti kontakte s Gradom Tuzlom i Tuzlanskim kantonom kako bismo došli u posjet te predložili neke naše ideje i projekte koji bi doprinijeli kvalitetu života svih građana Srebrenice. Tu saradnju kasnije možemo širiti i na druge kantone i druge gradove. Time možemo pokazati i biti primjer kako može i treba da funkcionira cijela Bosna i Hercegovina”, riječi su načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje