Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Hodžić svečano otvorio prvi Samit mladih TK

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić danas je svečano proglasio otvorenim prvi Samit mladih TK koji se održava u Tuzli kao zaključak projekta Festivala mladih, koji u gradovima i općinama TK traje od 22. augusta do 22. septembra 2021. godine.

 • Ovaj događaj ima za cilj okupiti sve organizacije, institucije, pojedince, donosioce odluka i privatni sektor oko ideje razvoja uvjeta za život i ostanak mladih u TK i BiH.

  Vlada TK partner je Prvog samita mladih TK, a važno je napomenuti da je aplikaciju za status TK kao Evropske prijestolnice mladih 2025/26, Kantonalna vlada uvrstila u Straregiju razvoja TK za narednih pet godina, i time pokazala odlučnost da pruži stratešku podršku mladima. Prvi Samit mladih TK ujedinio je kanton, institucije, lokalne zajednice, nevladin sektor, sport i mlade u zajedničkoj misiji, a to je perspektiva, opstanak i ostanak mladih u svojoj domovini.

  „Danas osnažujemo ideju pozitivne budućnosti mladih, koja je do sada bila uglavnom ispod političkih radara, pa čak i ispod radara akademske zajednice, koja je po ovom pitanju poprilično uspavana, izjavio je premijer TK Kadrija Hodžić. On smatra da pitanje mladih podrazumijeva značaj i opstanak ove zemlje, te da se u to pitanje trebaju uključiti i stari i mladi, tvrdeći da je u BiH na sceni demokratsko pustošenje zemlje kroz odlazak mladih.

 • „Na Samitu ćemo pokrenuti ključna pitanja, šta to treba unaprijediti u javnim politikama, šta treba vladin i nevladin sektor da čini, kako bi ovoj zemlju održali na način da zainteresujemo mlade da ovdje uče, obrazuju se, da ostvaruju svoja prava i doprinose razvoju BiH“, poručio je premijer Hodžić. Čestitao je organizatorima i zahvalio se svima koji daju doprinos na pitanjima snaženja budućnosti za mlade.

  Ministar za kulturu, sport i mlade TK, Zlatan Muratović kazao je, da je današnji event u funkciji promicanja univerzalne ideje da mladi ljudi predstavljaju perspektivu, ne samo u BiH, nego u svim zemljama koje na adekvatan način promišljaju svoju budućnost.

 • „Na ovaj način pokazujemo opredijeljenost Vlade TK ka kreiranju politika, koje će na jasan način pokazati mladim ljudima, da trebaju ostati u svojoj domovini, poručio je Muratović ističući da društvo u cjelini treba pokazati senzibilitet prema mladima.

 • „Ovaj Samit je svojevrsna prilika da restartujemo omladinski sektor i da napravimo nove veze kako sa Vladom TK, tako i sa lokalnim zajednicama. Proteklih mjesec dana smo intenzivno radili na tome i prezadovoljni smo. Preko 40 različitih organizacija se uključilo u realizaciju ovog projekta, zatim 6 lokalnih zajednica, Vlada TK, Federalno ministarstvo za kulturu i sport, nadam se da će to rezultirati uspješnom titulom Tuzlanskog kantona-Evropske prijestolnice mladih“, kazao je Amir Zonić direktor Festivala mladih. Organizator Samita mladih TK je Radio Kameleon uz brojne partnere iz vladinog i nevladinog sektora.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje