Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Halilagić prisustvovao obilježavanju godišnjice Samostalnog odreda Gornja Tuzla

Preuzmite sliku

Veliki broj građana Gornje Tuzle i Tuzle, predstavnika boračkih organizacija, udruženja te najviših dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti, obilježili su jučer 30. rođendan Samostalnog odreda Gornja Tuzla.

Programu obilježavanja, koji je započeo obilaskom mezarja prvog poginulog borca Gornje Tuzle Faika Mandžukića, zlatnih ljiljana Gornje Tuzle Samira Kuranovića, Meldina Hajdarevića i Mirsada Fišekovića, spomenika Tetima kao i spomenika Narodnog heroja Abdurahmana Saračevića Ace, prisustvovali su i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević i ministar privrede Edin Duraković.

U nastavku obilježavanja delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na centralnom spomen obilježju svim šehidima i poginulim borcima Gornje Tuzle na Šehidskoj česmi da se uz molitvu ili na drugi prigodan način oda počast najhrabrijim sinovima Gornje Tuzle.

Premijer Halilagić se obratio postrojenim borcima Samostalnog odreda Gornja Tuzla. Iskazao je svoje poštovanje prema pripadnicima Odreda, te naglasio da je njihov značaj i uloga u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine nemjerljiv.

“Ultimatum kojeg su ovim ljudima postavili agresori, probudio je bosanski prkos, inat i patriotizam. Iako slabo naoružani, ovi najhrabriji sinovi stali su u odbranu svojih domova i porodica. Zbog toga je 16. maj jedan od najsvjetlijih i najbitnijih datuma u historiji Gornje Tuzle”, kazao je premijer Halilagić, ukazujući na značaj formiranja Odreda u odbrani tuzlanske regije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje