Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Halilagić prisustvovao “Danima povratka 2022” u Konjević Polju

Preuzmite sliku

Podršku povratnicima premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić iskazao je i prisustvom na kulturno-vjerskoj manifestaciji „Dani povratka 2022“.

Ova manifestacija je, u organizaciji medžlisa Islamske zajednice Kalesija i Bratunac i Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog, održana jučer u bratunačkom naselju Konjević Polje. Cilj je, kažu, evociranje uspomena na dane povratka svojim domovima Bošnjaka Podrinja, ali i pružanja podrške pred izazovima u kojima se danas nalaze.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović istaknuo je kako je povratak neprikosnoveno pravo, ali da to pravo još uvijek nije dosegnuto u potpunosti.

„Ovakvom manifestacijom i njenom porukom želimo istaći koliko je važno da snažno pomažemo povratnicima i budemo uz njih. Povratak je pravo onih koji su protjerani iz svojih domova. Valja nam se zajedno s povratnicima zalagati i boriti da se njihovo pravo u potpunosti ostvari. Obaveza je onih koji su teškim zločinima, etničkim čišćenjem i genocidom protjerali Bošnjake s njihovih drevnih ognjišta da shvate šta su uradili, priznaju to i učine ono što se u civiliziranom svijetu mora učiniti“, kazao je muftija Fazlović.

„Još uvijek pod dojmom 11. jula, u Konjević Polju danas želimo još jednom pokazati našu spremnost da podržimo povratnike. Tuzlanski kanton je kao ni jedna druga regija u Bosni i Hercegovini podržao proces povratka. Ove godine smo kao jedno od naših obećanja, u Kantonalnom budžetu za 100% povećali iznos sredstava namijenjen za podršku povratnicima i to je jasan pokazatelj ovim ljudima da nisu i neće biti zaboravljeni. Tuzlanski kanton je njihov oslonac u kojeg se uvijek mogu pouzdati. Današnji susret prilika su da povratnici i na ovaj način osjete da smo s njima“, kazao je premijer Halilagić.

Ovogodišnja manifestacija je na cjelodnevnim sportskim susretima okupila mlade iz cijelog Tuzlanskog kantona, Posavine i Srednjeg Podrinja.

Manifestaciji su, osim premijera Halilagića, muftije tuzlanskog Fazlovića, prisustvovali i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, potpredsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i brojni drugi gosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje