Srijeda, 5. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prekršajne prijave organizatorima protesta protiv bleiburške mise

Danas su predsjednik SABNOR BiH Sead Đulić i podpredsjednik Nijaz Skenderagić obaviješteni da je Druga policijska uprava, policijske stanice Centar podnijela je Općinskom sudu u Sarajevu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njih zbog organizacije komemorativne šetnje za žrtve ustaškog terora u Sarajevu u periodu 1941-1945. godina koja je održana 16. maja ove godine u Sarajevu (Marijin dvor) u vrijeme održavanja Mise za Bleiburg u Katedrali u Sarajevu.

Čelnici SABNOR-a BiH se terete za narušavanje javnog reda i mira na javnom mjestu i nepostupanje prema naredbi državnog organa i za dolazak učesnika na protestnu šetnju, na kojoj se nisu pridržavali važećih naredbi FŠCZ koje se tiču nošenja zaštitne opreme i fizičke distance, te što nisu spriječili učesnike komemorativne šetnje da odu na lokalitet ulice Maršala Tita.

U zahtjevu se predlaže da se Đulić i Skenderagić proglase odgovornim te da se im se izrekne zaštitna mjera u skladu sa Zakonom.

“Svjesni da se radi o političkom pritisku vjerujemo da će nadležni pravosudni organi sagledati činjenice i postupiti ispravno”, saopštili su iz Saveza antifašista i boraca NOR-a. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje