Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prekoračena granična vrijednost: U Sarajevu zrak ozbiljno šteti zdravlju

Preuzmite sliku

U Sarajevu je u nedjelju prvi put ove zime prekoračena granična vrijednost za sumpor-dioksid, koji izaziva zagađenje zraka i ozbiljno šteti zdravlju, prenosi Anadolu Agency (AA).

U dnevnom izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH o stanju kvaliteta zraka u Federaciji BiH navodi se da su u toku jučerašnjeg dana u Sarajevu, Kaknju, Zenici, Živinicama i Tuzli prekoračene granične vrijednosti za sumpor-dioksid i lebdeće čestice PM10/PM2.5.

Napomenuli su da je u Sarajevu ovo prvi slučaj ove zime da je prekoračena granična vrijednost za sumpor-dioksid, dok je to u Tuzli, Živinicama i Zenici uobičajeno.

“Danas će zrak ostati sličan jučerašnjem – uglavnom umjereno zagađen, a u naredna dva dana se može očekivati daljnji porast koncentracija zagađujućih materija i uspostavljanje nezdravog zraka u centralnim i sjevernim dijelovima zemlje”, saopštio je FHMZ-a BiH.

Sumpor-dioksid nastaje sagorijevanjem goriva koja sadrže sumpor, na prvom mjestu uglja i nafte, navodi Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,