Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preko 3.610 službenih vozila koriste se bez ikakve evidencije, reda i oznaka!

Preuzmite sliku

Kada nešto želiš uraditi, pronalaziš načina bez obzira na prepreke, a kada ne želiš, tražiš opravdanja ili skrivaš nerad. Nakon moga višemjesečnog dopisivanja s Federalnom vladom, sada sam gotovo siguran da Vlada ne želi uvesti red u korištenje službenih vozila, objavio je zatsupnik Adis Arapović.

“Već nekoliko mjeseci prikupljam podatke o službenim vozilima (tabele u nastavku). Brojevi su frapantni. Na moj zahtjev za podacima, zaprimio sam 101 odgovor (ili oko 80% od ukupnog broja institucija/kompanija), putem kojih sam došao do zbirnog podatka od 3.610 službenih vozila (!). Evidenciju službenih vozila nisu dostavile još 23 institucije/kompanije.

Podsjećam da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH još 30. marta donio Zaključak kojim se Vlada FBiH „zadužuje da dopuni postojeću ili donese posebnu Uredbu ili Pravilnik o vizuelnom označavanju službenih vozila“, te da „uspostavi jedinstveni Registar službenih vozila”.

Vladi za provođenje ovog Zaključka dato 30 dana. Do danas prošlo 75 dana. Zadani rok uveliko probijen. Na moju urgenciju od prije 15 dana nisam dobio odgovor. Ova Vlada baš ne razumije jezik dobronamjernih i korisnih prijedloga. Posebno me brine ovakav ignorantski stav prema (brojnim) zaključcima Parlamenta, kojem ista ta Vlada predaže zakone i druge bitne odluke. Od kojeg, npr. traži odobrenje za trošenje 5,5 milijardi KM budžeta.

Na ovako jednostavnom zadataku valjda se demonstrira odnos moći? Ko je gore, ko je dole? Vlada će valjda raditi ono što joj je po volji, bez obzira koliki je javni interes u pitanju? Vlada će valjda štititi komoditet i bahatost pojedinih rukovodilaca, a svi mi ćemo to izdašno plaćati i odobravati? I strpljenje i dobronamjernost ima granice. Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu”, napisao je Arapović, prenosi Patria. (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,