Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preduzeće koje postoji 132 godine će biti ugašeno, a 1.500 porodica ostavljeno bez egzistencije

Preuzmite sliku

Sindikat radnika komunalne privrede GRAS Sarajevo saopštio je da je Poreska uprava Federacije BiH /FBiH/ 29. juna donijela rješenje o ograničenju prava raspolaganja novčanim sredstvima na računu poreskog obveznika “GRAS”.

“U tom rješenju se navodi da se pomenuto ograničenje ne odnosi na plaćanje svih poreskih obaveza, doprinosa na plate i izdataka neophodnih za obavljanje osnovne funkcije djelatnosti za čije plaćanje pismenu saglasnost odobrava donosilac ovog rješenja”, navodi se u saopštenju.

Zamjenik predsjednika Sindikata komunalne privrede GRAS-a Amir Muminović navodi da se “iz navedenog može zaključiti da će preduzeće koje postoji 132 godine biti definitivno ugašeno, a 1.500 porodica ostavljeno bez egzistencije i to nemarom vlasnika GRAS-a”.

Tumačenjem navedenog rješenja dolazimo do zaključka da GRAS neće moći plaćati obaveze prema dobavljačima /struja, nafta, rezervni dijelovi…/ u punom kapacitetu što će dovesti do otežanog prevoza putnika u Kantonu Sarajevo ako ne i do kolapsa javnog prevoza. Isto tako se da zaključiti da 1.500 zaposlenih ostaje bez pošteno zarađene plate, a samim tim i mogućnosti da prehrani svoju porodicu“, dodaje se u saopšenju, prenosi Srna.

 • GRAS
 • Iz sindikalne podružnice napominju da GRAS Sarajevo u posljednjih 20-tak godina radi pod uslovima koji su toliko nepovoljni da je nemoguće poslovati normalno, te da se već u startu zna da će poslovati sa velikim gubicima, prenose federalni mediji.

  U saopštenju se ističe da su GRAS-u, kao kantonalnoj firmi, nametnute nepovoljne subvencije od vlasnika, a razliku do ekonomske cijene ne plaća niko mada je, po Zakonu o komunalnoj privredi /član 23/, obavezan nadoknaditi osnivač preduzeća.

  Prostom računicom, naglašava se u saopštenju, GRAS Sarajevo je na taj način oštećen za oko 250 miliona KM.

  Još jednom napominjemo da je vlasnik preduzeća isključivi krivac zašto GRAS ne može da izmiri svoje obaveze prema državi i zaposlenima, te obezbijedi kvalitetan javni prevoz. Kao činjenice navodimo nepovoljne subvencije, neriješeno pitanje sankcionisanja putnika koji se voze bez plaćene karte, nemogućnost prodaje radničkih kupona firmama koje se potpuno ili djelimično finansiraju iz budžeta Kantona Sarajevo, a što je zakonski utemeljeno“, navodi se u saopštenju. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,