Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predstavnik Rusije: Ne priznajemo visokog predstavnika u BiH, o njemu nećemo raspravljati

Preuzmite sliku

Vjerujemo da svu odgovornost za ono što se dešava u BiH i što će se dešavati trebaju snositi izabrani predstavnici naroda, rekao je.

Predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a u svom obraćaju pred ovim vijećem večeras je istakao:

Ambasador Ruske Federacije u svom je obraćanju na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a zauzeo stav da je trenutna situacija u BiH odgovornost “vanjskih čimbenika” i Inzkovog nametanja izmjena u Krivičnom zakonu BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih zločina.

“Situacija je zakomplikovala se zbog uticaja vanjskih sila. Rusija ne može ostati indiferentna na ono što se događa. Visoki predstavnik treba izaći iz imidža zaštitnika BiH. Posljednji visoki predstavnik Inzko odlučio je da ima autokratsko pravo da donese Zakon o negiranju genocida, iako se svi narodi u BiH nisu složili s tim. No, s obzirom da ne priznajemo visokog predstavnika, o njemu nećemo raspravljati. Što se nas tiče on je pristrasan i njegov cilj je da se naruši mir u BiH”, kazao je ambasador Rusije.

Dodao je ipak da je OHR postao izvor ogromnih problema koji prijete čitavoj suštini Dejtonskog sporazuma.

“Veliki je pritisak na srpskog predstavnika i želimo upozoriti na ovo da se krivica za sve prebacuje isključivo na Srbe. To je demonizacija jedne strane. Uvjereni smo da je garant uspjeha interni dijalog bez uplitanja vanjskih čimbenika. Jedini način je razgovor. Vijeće sigurnosti UN-a se bori sa situacijom u BiH već 26 godina. Danas vidimo najveću razjedinjenost od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ono što mi trebamo je specifičan pristup”, naglasio je ruski ambasador.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,