Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Na dnevnom redu budžet težak 6,7 milijardi KM

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH započeo je prvu redovnu sjednicu.

Na sjednici će razmatrati Prijedlog ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Budžet Federacije Bosne i Hercegovine, koji je predložila Vlada Federacije BiH, iznosi 6,7 milijardi KM. Za nešto više od 1,1 milijardu KM je veći od prošlogodišnjeg budžeta.

Jedan od ključnih prioriteta pri planiranju budžetskih sredstava za ovu fiskalnu godinu bilo je osiguranje stabilnosti u isplatama penzija, boračkih i socijalnih naknada, te drugih davanja predviđenih budžetom Federacije BiH.

Najveće povećanje se odnosi na isplatu penzija po više različitih zakonskih osnova i to za 665 miliona KM.

Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata planirano je veće izdvajanje finansijskih sredstava za isplate penzija ostvarenih na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata u iznosu od 22,2 miliona KM. Tekući transfer za invalidnine planiran je u iznosu od 278 miliona KM. Veći je za 6,3 miliona KM.

Za osobe sa invaliditetom – neratne invalide planirano je 160 miliona KM. To je za 18 miliona KM više u odnosu na 2022. godinu.

Za provođenje Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH planirano je 28 miliona KM. To je povećanje za 10,5 miliona KM. Transfer za provođenje Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH iznosi 106 miliona KM. Predstavlja povećanje za 56 miliona KM u odnosu na fiskalnu 2022. godinu.

Podsticaj za poljoprivredu iznosi 160 miliona KM. Povećanje subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima je veće za 54 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

Između ostalog, planirane su subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u iznosu od 178 miliona KM. Za 57,6 miliona KM to je više u odnosu na prethodni budžet.

Podsjećamo, Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma već je razmatrao i prihvatio ovogodišnji budžet FBiH po hitnom postupku. Predložio je da ide u daljnju parlamentarnu proceduru.

Na sjednici će se kao popratni akt razmatrati i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2023. godinu.

Također, na sjednici se poslanici trebaju izjasniti o davanju saglasnosti na ovogodišnje finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje i FERK-a. (Raport.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje