Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predstavnici Vlade FBiH danas će posjetiti radnike Livnice kako ne bi više bili predmet manipulacije Osmana Sofića

Preuzmite sliku

Realizirajući dogovoreno sa sastanka koji su predstavnici Vlade FBiH održali 1.2.2016. godine s predsjednikom Sindikata metalaca FBiH Bajrom Melezom i predstavnikom radnika Livnice čelika Tuzla i Bosnia Valves Osmanom Sofićem, Vlada FBiH je pronašla rješenje za pomoć radnicima Livnice, te je, u skladu sa zakonom, pokušala isplatiti jednokranu pomoć.

Prema informacijama savjetnika premijera Federacije Bosne i Hercegovine Suvada Osmanagića, po ovu pomoć je, uime radnika, došao Osman Softić. Međutim, on je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, odbio da ovu novčanu pomoć radnicima realizira i sve to iskoristio za ličnu promociju i dezinformiranje javnosti.

Zbog takvog Softićevog ponašanja, prema riječima Osmanagića, predstavnici Vlade FBiH danas će posjetiti Tuzlu, razgovarati s radnicima Livnice i realizirati obećanu pomoć kako ovi napaćeni ljudi ne bi više bili predmet manipulacije Osmana Sofića.

Inače, na sastanku održanom prvog dana februara, na kojem je traženo rješenje za probleme radnika Livnice, Vlada je ponudila plan i prijedlog za restrukturiranja Livnice i nastavak rada ove firme, o čemu Sofić uopće nije želio razgovarati.

Na tom sastanku, navodi savjetnik federalnog premijera, bilo je očigledno da Sofića ne zanimaju interes i dobrobit radnika i kompanije, te su jasno izražene sumnje u njegove namjere, obzirom da sastanku nije prisustvovalo više radnika niti predstavnika Livnice.

Vlada FBiH je, tada, ponudila i finansijsku pomoći radnicima Livnice, što je Sofić također odbio, i pored četverosatnog pokušaja predstavnika Vlade i Sindikata da ga ubijede da prihvati ponuđenu pomoć.

Više je nego jasno i nedvosmisleno da Sofić ne postupa u interesu radnika Livnice čelika, već isključivo grupa koji njime rukovode. To je bilo jasno i predsjedniku Sindikata metalaca BiH Bajri Melezu i ministru industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Srđanu Mićanoviću, kaže se u saopćenju iz Ureda premijera FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,