Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Predstavnici povratnika u Prijedoru: Zabrinuti smo za sigurnost

Preuzmite sliku

“Mi, politički predstavnici povratnika, vjerskih zajednica povratnika i civilnog društva iz Prijedora osuđujemo i izražavamo svoju zabrinutost za bezbjednost povratnika u Prijedor zbog sinošnjeg defilea gradskim šetalištem i pored Čaršijske džamije, veće grupe lica koja je skandirala podršku presuđenom ratnom zločincu za genocid Ratku Mladiću”, navodi se u zajedničkom saopštenju navedenih lica i grupa.

Potpisnici saopštenja traže od nadležnih institucija, MUP-a i Tužilaštva u Prijedoru, da izuzmu snimke svih video nadzora sa banaka, trgovina, butika i nadzornih kamera policije i Grada Prijedora koje se nalaze na pravcu kretanja kolone, identifikuju počinioce i da prijedorsko Okružno javno tužilaštvo (OJT) okvalifikuje ovaj defile kao krivično djelo “javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje” te u skladu s tim kazni počinioce.

Od Tužilaštva BiH zahtjevaju da u skladu sa Krivičnim zakonom BiH pokrene postupak protiv odgovornih lica.

Također, zahtjevaju od Visokog predstavnika u BiH, PIC-a, OSCE-a, LOT Timova, da poduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju suzbijanja dalje eskalacije nacionalne netrpeljivosti, ugrožavanja mira u BiH i bezbjednosti povratnika na prostor entiteta RS-a.

Ističu da očekuju od svih relevantnih vršioca vlasti u Prijedoru, organizacija i udruženja građana te samih građana Prijedora da osude ovo nedjelo i pošalju jasnu poruku da ovo nije Prijedor kakvim su ga sinoć htjeli prikazati organizatori defilea.

“Da li će Prijedor ćutanjem i nečinjenjem davati „vjetar u leđa“ raznim pojedincima i grupama koji i danas žele da od Prijedora naprave crnu tačku na karti ljudskosti i izoluju nas od ostatka procesa koji vode u mirniju i bolju budućnost nas i našu djecu. Ne dozvolimo da ovakve grupe, koje ne žele dobro našem Prijedoru, unište sve ono što smo gradili zadnjih dvadeset godina na uspostavi suživota i pomirenja u našem gradu”, navodi se u saopštenju.

Potpisnici su odbornici u Skupštini Grada Prijedor – Mirsad Duratović, Mesud Trnjanin, Azra Pašalić, Almasa Mušić, potom  delegat u Vijeću naroda RS Muris Čirkić, Medžlisi Islamske zajednice Prijedor i Kozarac, Udruženja logoraša Prijedor i Kozarac, te Udruženja „Izvor“, „Srcem do mira“, „Behar“, Unija veterana „ Krajina 92-95“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,