Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljeni novi programi zapošljavanja povratnika

Preuzmite sliku

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je s korisnicima projekata zapošljavanja povratnika potpisao ugovore vrijedne oko tri miliona maraka. Kreiranje radnih mjesta u povratničkim sredinama u fokusu je realizacije nove faze nekoliko programa Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Kako je ministar Ramić kazao, riječ je o podršci start-up programima, početnim biznisima, podršci u programu zapošljavanja povratnika u maloj privredi, programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad povratnika s visokom stručnom spremom na područje Republike Srpske i programu podrške projektima s ciljem zapošljavanja povratnika.

– Svi programi su u vezi s podizanjem kvaliteta života u povratničkim sredinama i kreiranja uslova za održivi povratak i razvoj – rekao je Ramić nakon potpisivanja ugovora u Sarajevu i dodao da se radi o različitim sredinama širom povratničkih zajednica, cijelom prostoru entiteta Republika Srpska i jednom dijelu općina u Federaciji BiH.

Naglasio je da resorno ministarstvo kroz različite projekte radi na otvaranju radnih mjesta u povratničkim sredinama, što će biti nastavljeno u budućnosti. Projekt podrške start-up programima je novina u dosadašnjim aktivnostima ovog ministarstva i predviđeno je da grant sredstvima bude podržano 20 projekata na području 14 općina, za što je izdvojeno 182.575 KM.

– Napravili smo važan iskorak u radu s mladim i pružanju prilika povratnicima da pokrenu nove biznis ideje u svojim zajednicama. Podrška razvojnim projektima i inovacijama je izuzetno važna za održivi razvoj i odrazit će se i na druga polja djelovanja u povratničkim sredinama. Istinski smo ponosni na činjenicu da nema primjedbi na realizaciju javnog poziva – kazao je Ramić.

Za nastavak programa zapošljavanja povratnika u maloj privredi ove godine izdvojeno je 1.343.000 KM, a bit će podržano 25 projekata u 14 općina. Ovim programom su u prošloj i ovoj godini osigurana radna mjesta za najmanje 176 povratnika. Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa VSS se provodi već četvrti put. U ovoj godini je osigurano obavljanje pripravničkog staža za 76 kandidata kod 28 poslodavaca, za šta je ovo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojilo više od 370.000 KM.

U okviru programa podrške investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika potpisani su ugovori s 12 privrednih subjekata, s više od deset uposlenih. Podržani su projekti proširenja kapaciteta objekata, nabavke mašina i opreme u iznosu od 1.200.000 KM, u okviru kojih će biti zaposleno 86 novih radnika na period od minimalno tri godine.

– Radit ćemo na osnaživanju privrednih subjekata i podizanju svijesti da oni koji su se vratili ne mogu zbog diskriminacije, koja postoji u RS-u, očekivati zaposlenja u javnom sektoru – istakao je Ramić i najavio da će Ministarstvo nastaviti kreirati programe koji će značiti podršku povratnicima.

U okviru projekata koji su danas počeli tri mlade osobe obavit će pripravnički staž u Općini Jezero, a općinska načelnica Snežana Ružičić je kazala da se radi o značajnoj pomoći i da je svaki vid podrške ovoj nerazvijenoj općini značajan.

– Prvi put smo aplicirali i dobili smo sredstva. Nastavit ćemo aplicirati, a s obzirom na to da je naša općina bogata prirodnim resursima vjerovatno ćemo imati projekte u vezi s turizmom – navela je Ružičić.

Buduća pripravnica u Općini Jezero Esma Ribić je istakla da je ovo velika pomoć te zahvalila Federalnom ministarstvu koje ju je podržavalo i tokom studija, putem stipendija.

– Zahvaljujući ovom pripravničkom stažu imam mogućnost da u svom mjestu nastavim osposobljavanje i da joj pomognem u razvoju – naglasila je Ribić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje