Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljen Projekt razvoja ruralnog poduzetništva i poljoprivrede u TK

Preuzmite sliku

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas je u Tuzli prezentiralo Projekt razvoja ruralnog poduzetništva i poljoprivrede koji će biti realiziran u okviru projekta Međunarodnog fonda na razvoj poljoprivrede Ujedinjenih naroda – IFAD 8.

U programe IFAD-a su uključene 72 opštine u FBiH u pet klastera, a u trećem klasteru, što predstavlja jedinstveno geografsko područje sa sličnim proizvodnim karakteristikama, nalaze se općine Tuzlanskog i Posavskog kantona.

“Danas smo prezentovali Projekt razvoja ruralnog poduzetništva i poljoprivrede u klasteru tri. Ukupna vrijednost projekta za FBiH je 32,5 miliona KM, od toga učešće IFAD-a je oko 14 miliona KM, Vlade FBiH sa pet miliona maraka, a preostala sredstva obezbjeđuju lokalne zajednice, odnosno krajnji korisnici i privatni sektor”, izjavio je za Fenu direktor Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede Halil Omanović.

Očekivanja su da će i ovaj projekt u nastavku, kako je rekao, obezbijediti značajna sredstva i za Tuzlanski kanton koji je u okviru prethodnog IFAD-a 7 odobrio 27 posto ukupnih sredstava projekta, čija je vrijednost bila 28,5 miliona KM. Poljoprivrednici u ovom kantonu apliciraju najčešće za proizvodnju kornišona, jagodastog voća i nabavku i isporuku plastenika.

Savjetnik federalnog ministra poljoprivrede Husnija Kudić rekao je ovom prilikom da je vrlo važno da se u okviru projekta iznađu mogućnosti u kojima će farmeri biti organizirani putem organizatora proizvodnje, lidera,

“To je sve potrebno definirati kroz klastere različitih proizvodnji i na taj način osigurati održivost poljoprivredne proizvodnje u FBiH”, rekao je on.

Fahrudin Delibajrić je koristio posljednje četiri godine sredstva IFAD-a za proizvodnju krastavca kornišona.

“Svi naši kooperanti su imali pravo na podršku od 40 posto, odnosno oni koji ispunjavaju uslove ovog poziva. Mogu da kažem da smo pored toga napravili i pomake u plasteničkoj proizvodnji”, izjavio je Delibajrić.

Ovim projektom otvaraju se mogućnosti za nova ruralna poslovanja boljim povezivanjem i integrisanjem farmi, proizvođača poljoprivrednih kultura, organiziranjem i integrisanjem malih poljoprivrednika u lance vrijednosti i njihovo povezivanje sa komercijalnim tržištima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje