Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljen projekt ‘Pod nebom vedre vjere: islam i Evropa u iskustvu Bosne’

Preuzmite sliku

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prezentovala je danas Naučno-istraživački projekt s multimedijalnom izložbom “Pod nebom vedre vjere: islam i Evropa u iskustvu Bosne“.

Riječ je o projektu Islamske zajednice u BiH kojim se nastoje predstaviti kulturno-historijski aspekti i dostignuća muslimana u Bosni koji dokumentovano i naučno potvrđuju evropsku bit te doprinose njihovom boljem upoznavanju.

Na pres-konferenciji koja je održala danas u Sarajevu, islamska kultura u Bosni i Hercegovini, njene tekovine i vrijednosti, otvorenost i njen doprinos u afirmaciji umjetničkih, naučnih i ukupnih civilizacijskih tekovina nisu dovoljno poznati u evropskoj javnosti.

Projekt su predstavili direktor Uprave Dževad Hodžić, projekt menadžer Ismet Veladžić, voditelj istraživačkog tima i glavni kustos Aida Abadžić-Hodžić te voditelj Redakcijskog tima i urednik internetske stranice tog projekta Ekrem Tucaković.

Dževad Hodžić je istakao je da projekt predstavlja, u konceptualnom smislu, i po svojim obrazovnim, kulturnim, političkim i ukupnim društvenim ciljevima, najizazovniji iskorak Islamske zajednice od osnivanje Islamskog teološkog fakulteta u Sarajevu 1977. godine do danas.

– Ovim projektom želimo postići, u najkraćem, tri dalekosežna cilja. Prvo, sebi samima kao narodu koji tako malo poznaje sebe, osvijetliti naše duhovne korijene, a u povijesnom prožimanju, nadopunjavanju i jedinstvu naših islamskih i evropskih tekovina i vrijednosti. Drugo, našim komšijama i susjedima, regionalnoj i evropskoj političkoj i kulturnoj javnosti pokazati da povezujuća, otvorena i demokratska tradicija islama nije i ne treba biti kamen spoticaja, razlog za strahovanja i zastrašivanja niti uteg na evropskom putu BiH – kazao je.

Kao treći cilj, naveo je činjenicu da će projekt biti važan teorijsko-istraživački i praktični, konceptualni i materijalni doprinos za budući muzej islamske umjetnosti u Bosni i Hercegovini koji dugi niz godina tako nedostaje Islamskoj zajednici i BiH u cjelini.

Projekt menadžer Ismet Veladžić je kazao kako je to najznačajniji, najveći i najzahtjevniji projekat u kojem je do sada učestvovao, po svom sadržaju i svojoj sveobuhvatnosti, interdisciplinarnom i multimedijalnom karakteru, ali i po svim drugim parametrima i aspektima koji prate ovakve projekte.

– Posebnu težinu u realizaciji programskih ciljeva i zadataka ovog projekta predstavlja i zadati vremenski i prostorni okvir u kojem će se odvijati sve aktivnosti, jer je planirano da se projekat u cijelosti realizira u narednih nekoliko godina i na širem prostoru BiH, zemljama regiona, Evrope, pa i šire. Zbog toga smo na vrijeme formirali potrebne timove, tijela i savjete u koje je do sada po različitim osnovama uključeno više od 60 ljudi – naglasio je Veladžić.

Glavni kustos Aida Abadžić-Hodžić kazala je da izložba “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“ nastoji zaokružiti društveno-historijski, politički, vjersko-duhovni, intelektualni, naučno-obrazovni i kulturno-umjetnički kontekst bosanskih svjetova islama.

– Zbog svoje problemske i sadržajne kompleksnosti izložba je podijeljena u dvadeset i tri cjeline. U fokusu izložbe bit će višestoljetno susretanje i život bosanskih muslimana sa drugim vjerskim i kulturnim tradicijama, u izazovima prijelomnih historijskih i društveno-političkih trenutaka i u njegovim vrhunskim kulturnim, naučnim, umjetničkim, duhovnim i intelektualnim iskazima – kazala je.

Tvrdi da je riječ o pionirskoj izložbi koja po prvi put, na istom mjestu, dovodi do spajanja različitih dokumenata, izvora, svjedočenja i interpretacije o islamu u Bosni i Hercegovini, predstavljajući na taj način svojevrsnu historiju duhovnosti i kulture islama na ovim prostorima.

Izložba će pored brojnih eksponata, dokumenata, fotografija i slika, sadržavati i programe proširene realnosti/virtualne realnosti za simulaciju kretanja i boravka u interijerima islamske arhitekture.

Urednik Ekrem Tucaković je kazao da će se u prvoj fazi projekta prirediti stotine jedinica eksponata i sadržaja, a javnosti će biti dostupna dvojezična internetska stranica na adresi iskustvobosne.ba ili bosnianexperience.com koja je svojevrsni repozitorij gdje se objavljuju i slijevaju tekstualni i audio-vizuelni sadržaji koji su u najširem smislu povezani sa tematskim cjelinama izložbe i njenim ciljevima.

– Svi sadržaji objavljuju se dvojezično, na bosanskom i engleskom jeziku. Na preliminarnoj listi saradnika i autora tekstova nalazi se više od šezdeset istaknutih stručnjaka, akademskih radnika, afirmiranih stručnjaka iz prakse i renomiranih autora iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Stoga stranica ima ambiciju da bude centralno spremište tekstova i potencijalnih izložbenih eksponata koji će služiti stručnoj i najširoj javnosti i medijima – kazao je Tucaković.

Projektom koji sadrži izložbu nastavit će se promocija posvećenosti muslimana Bosne i Hercegovine motu Evropske unije koji glasi “Ujedinjeni u različitosti“ te javno pokazati politička i društvena opredijeljenost prema toj ideji.

Nositelj projekta je Rijaset Islamske zajednice u BiH, a za cjelokupni menadžment projekta nadležna je Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Predviđeno je da se u projekt uključe razni nivoi vlasti iz resora kulture, nauke i obrazovanja, s obzirom na relevantnost i važnost teme projekta, kao i na potrebu finansijske i općenito institucionalne podrške ovom izrazito važnom kulturnom, umjetničkom i društveno-političkom relevantnom projektu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje