Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljen ‘Ekspertni sistem za praćenje i sprečavanja širenja COVID-19’

Preuzmite sliku

U organizaciji predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prof.dr. Aide Pilav, danas je akademkinja Mirsada Hukić zajedno sa predstavnicima naučnog tima prezentirala „Ekspertni sistem za praćenje, prevenciju i koordinaciju sprečavanja širenja COVID-19 virusa – Epidemiološki lokacijsko-obavještajni sistem“ članovima pomenutog Štaba i epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo KS.

Akademkinja Hukić je u svom obraćanju upoznala prisutne sa trenutnim naučnim saznanjima i informacijama o novom koronavirusu, bolesti i epidemiji COVID-19, za koju je kazala da joj je peta u njenoj dosadašnjoj naučnoj karijeri protiv koje se bori. Podcrtala je kako je virus životinjskog porijekla koji potiče od šišmiša, a na čovjeka ga je prenijela životinja pangolin koju u Kini koriste u ishrani.

Optimistično je istakla da kao naučnik, ali i kao obični čovjek, očekuje i priželjkuje da i ovaj virus nakon njegove prve najžešće faze, kroz koju smo prošli, ipak u budućnosti pređe u obični virus. Istovremeno je iskazala nadu da i ovaj virus neće napasti nervni sistem.

Članovi ekspertnog tima prof.dr.sci. Mirza Ponjavić i prof.dr.sci. Almir Karabegović, te doc.dr.med.sci. Fadila Serdarević i doc.dr.sci. Emin Tahirović informisali su prisutne o preciznom i detaljnom prostornom i vremenskom predstavljanju epidemioloških podataka vezanih za širenje novog koronavirusa u BiH, kao i o uticaju restriktivnih mjera na dinamiku širenja ove epidemije, ali i o promjenama Reprodukcijskog broja R – to jeste prosječnog broja sekundarno zaraženih od strane primarno zaraženog tokom njegovog infektivnog perioda i trajanja epidemije.

Tokom rasprave je naglašeno kako je kroz analizu svih prikupljenih podataka o oboljelima od novog koronavirusa dobivenim od sedam kantonalnih i dva entitetska zavoda za javno zdravstvo naučno evaluirano i prikazano realno stanje kroz koje smo prošli, ali i objašnjen i najlošiji scenarij kojem, zbog primjene adekvatnih restriktivnih mjera, nismo bili izloženi.

Predsjednica Pilav je izrazila zadovoljstvo što će ovaj naučni projekt značajno doprinijeti borbi protiv epidemije koronavirusa u Kantonu Sarajevo, ali i u Federaciji, Republici Srpskoj, odnosno cijeloj Bosni i Hercegovini. Najavila je njegovo prezentiranje na nivou Federacije. Naglasila je i da se što prije mora pokrenuti neophodna hitna izmjena Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i sa uspostavljanjem referalnog edukacijskog trening centra za novu generaciju mladih epidemiloga, saopćava Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje