Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstava o genocidu “Srebrena krv” pred publikom u Srebrenici (FOTO)

Preuzmite sliku

“Srebrena krv”, potresna predstava koja govori o srebreničkom genocidu i koja prati sudbinu dvojice braće Nermina i Kerima, nakon što je devet puta izvedena u maju ove godine, nastavlja svoj pozorišni put. U Kulturnom centru u Srebrenici publika će je moći pogledati 8. jula, u okviru obilježavanja 21. godišnjice genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Na prijedlog žena i majki Srebrenice, koje su plačući odgledale premijeru predstave simbolično odigrane 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede na fašizmom, Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice genocida uvrstio je ovu predstavu u program obilježavanja.

“Ovo je jedan od naših najznačajnijih projekata kojeg smo radili sa posebnom pažnjom i odgovornošću. Stotine gledalaca, a posebno majki Srebrenice, koji su gledali ‘Srebrenu krv’, potvrdili su da se radi o ozbiljnoj i vrhunskoj predstavi. Zbog toga, vrlo je važno što se predstava igra u julu, kada se obilježava godišnjica genocida. Posebno je važno što igramo u Srebrenici, gdje se genocid dogodio. Izvođenjem predstave dajemo svoj doprinos obilježavanju naše najtužnije godišnjice, ali i doprinos u borbi protiv zaborava”, izjavio je Edis Bajić, producent predstave i direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla, dodajući da je u nekoliko gradova bila velika zainteresiranost za ovaj pozorišni komad.

“Srebrenu krv” je režirao tuzlanski glumac Nedim Malkočević, a osim njega koji u predstavi igra dva lika, ulogu mlađeg brata igra novinar Samir Karić. Malkočević i Karić također su i autori teksta za ovu emotivnu predstavu.

Nakon izvođenja u Srebrenici, predstava bi se pred Bihaćanima i Bihaćankama trebala igrati u okviru manifestacije “Bihaćko ljeto”, noć uoči komemoracije žrtvama genocida.

“U Krajini i na ovaj način žele obilježiti godišnjicu genocida nad Bošnjacima, te se prisjetiti nedužnih podrinjskih žrtava, a mini-turneja završava se u gradu u kojem je predstava i rađena. U okviru manifestacije ‘Ljeto u Tuzli’, tuzlanska publika ponovo će imati priliku da je pogleda 12. jula, dan nakon godišnjice najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”, naveo je Bajić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,