Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predsjedništvo PDP-a: Bezbjednosna situacija u RS-u ozbiljno usložnjena

Preuzmite sliku

Predsjedništvo Partije demokratskog progresa (PDP) traži smjenu ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, te tvrde da je bezjednosna situacija u RS-u ozbiljno usložnjena proteklih devet mjeseci, neriješnim ubistvom banjalučkog mladića Davida Dragičevića – saopćio je potpredsjednik te stranke Igor Crnadak.

Kao razlog za ostavku rukovodstva MUPRS-a naveli su i konferenciju za novinare 26. marta, u policiji Banja Luka, na kojoj su, kako je naveo, izrečene neistine o Davidu Dragičeviću.

Na sjednici u Banjoj Luci odbacili su tvrdnje da su PDP ljudi organizatori protesta „Pravde za Davida“ u Banjoj Luci, kojima su, kaže, njihovi članovi prisustvovali kao roditelji i građani.

Crnadak je odbacio kao „najobičnije izmišljotine“ tvrdnje da su neki članovi PDP-a pripremali državni udar, a tvrdi da stoje iza organizatora protesta „Pravda za Davida“, protiv kojih je policija najavila prekršajne prijave zbog propusta, nakon skupa 30. decembra, a grad milionske tužbe zbog otkazivanja koncerata.

Tvrdi da je SNSD “izveo državni udar, jer je privatizovao javni servis, tužioce, MUPRS i sve se vodi iz jednog centra, vrha vladajuće stranke”.

Predsjedništvo PDP-a je osudilo, kako je rekao, prekromjernu upotrebu sile od nekih policajaca prema Davidovim roditeljima i građanima koji mjesecima zahtijevaju razriješenje ubistva Dragičevića.

– Svi incidenti su se dogodili nakon 25. decembra, kada je upotrebljena sila prema Davidovim roditeljima i građanima koji su mirno negodovali – rekao je Crnadak i dodao kako osuđuju nastrtaj i “grubu upotrebu sile nad grđanima RS”.

– Tog 25. decembra i danima nakon toga došlo je do povreda Ustava, zakona o krivičnom postupku, policiji, prekršajima i drugim – usvrdio je on i kazao da je većina pripadnika MUPRS-a časna, a „samo pojedinci iz vrha MUPRS-a su kompromitovali njihov ugled“.

Traže da MUPRS-a i tužilaštvo konačno riješe slučaj Dragičević i time, kako kaže, donesu mir porodici i ukupno društvu.

Za gubitke hotelijera i svih drugih zbog otkazivanja novogodišnjih koncerata u Banjoj Luci optužuju vlast, a protiv su i povećanja cijene struje u RS-u.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,